«Εξαιρετικώς επείγον» . Το βιβλίο του Α.Θεοδωράκη

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο «Εξαιρετικώς επείγον. Πολιτεία και Δημοκρατία Ανθρωπιάς»  του Αθανασίου Θεοδωράκη,
πολιτικού επιστήμονα, πρώην Γενικού  Γραμματέα στο Υπουργείου  Εξωτερικών, πρώην, ανώτερου Υπαλλήλου της ΕΕ και πρώην Διευθυντή Ενημέρωσης του Υπ. Αμυνας- την δεκαετία του ’80.

Το παλιό σύστημα τέλειωσε και τώρα πρέπει να φτιάξουμε το νέο. Κράτος, οικονομία, κοινωνία, πολι­τική, νοοτροπίες και πρακτικές, σε μια νέα σύνθεση με επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι η »κεντρική ιδέα» του νέου βιβλίου. Η πολιτική, η οικονομία, η διοίκηση, όλοι χωρίς εξαίρεση, ξέχασαν αυτόν που θα ’πρεπε να υπηρετούν: τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος, ο πολίτης, πρέπει να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος των δημοσίων πολιτικών. Το σημερινό οικονομικό και πολιτικό σύστημα λειτουργεί αυτόνομα, έχει απομακρυνθεί από την κοινωνία και τα προβλήματά της κι έχει ως αυτοσκοπό την επιβίωσή του. 
Οι κοινωνικές αδικίες είναι κατάφωρες, οι ανισότητες έγιναν προκλητικές ενώ η δημόσια διοίκηση και η αγορά, όπως λειτουργούν σήμερα, δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση των  μεγάλων  κοινωνικών ζητημάτων. Οι  πολιτικές που αφορούν τα δημόσια αγαθά, υπακούουν στη λογική των κερδοσκόπων, στον άκρατο ανταγωνισμό, στην μονοδιάστατη ανάπτυξη που έφερε την καταστροφή. Κι όμως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από μια διοίκηση και από μια αγορά στην υπηρεσία των ανθρώπων.
Η Δημοκρατία, η Πολιτεία πρέπει να ξαναβρούν την κοινωνική τους αποστολή και περιεχόμενο. Το ζητούμενο σήμερα είναι η κοινωνική χρησιμότητα και η  ανθρώπινη διάσταση της πολιτικής. Αρχές και αξίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις, ποιότητα ζωής και περιβάλλον, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, όλα πρέπει να τα ξανασκεφθούμε. Είναι εξαιρετικώς επείγον να συμφωνήσουμε και να δημιουργήσουμε μια Πολιτεία Αξιοπρέπειας, μια Δημοκρατία Ανθρωπιάς. Αυτό συνεπάγεται εμπέδωση αρχών, ήθους και κράτους δικαίου,επισημαίνει ο συγγραφέας.
Στο βιβλίο επισημαίνεται ότι το παλιό σύστημα τέλειωσε και τώρα πρέπει να φτιάξουμε το νέο. Κράτος, οικονομία, κοινωνία, πολι­τική, νοοτροπίες και πρακτικές, σε μια νέα σύνθεση με επίκεντρο τον άνθρωπο, είναι το ζητούμενο. Κι η Ελλάδα, τονίζεται,  έχει αστείρευτες δυνάμεις, το ιστορι­κό πολιτιστικό βάθος του ελληνισμού, μας οπλίζει με μοναδική εμπειρία και δύναμη για δράση και έμπνευση. Η βαθιά κρίση αυ­τού του κράτους, αυτής της οικονομίας και της σημερινής κοινω­νίας, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού συστή­ματος, σε μια άλλη αντίληψη της πολιτικής, μια άλλη αντίληψη των κοινωνικών σχέσεων, δηλαδή σε μια δημοκρατική Πολιτεία των Ελλήνων, σε μια Δημοκρατία Ανθρωπιάς και Αξιοπρέπειας. Σε ένα νέο Πολίτευμα, που θα αποτελεί απάντηση στο σημερινό αδιέξοδο, αλλά και φάρο, ταυτόχρονα, για τον νέο κόσμο που έρχεται. Η Μεταμόρφωση της χώρας θα αρχίσει από την πολιτική.

*Το νέο βιβλίο του Αθ. Θεοδωράκη «Εξαιρετικώς επείγον. Πολιτεία και Δημοκρατία Ανθρωπιάς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μανιφέστο.