«Βόμβα» Γεραπετρίτη: Το ζήτημα των F-35 για την Ελλάδα θα λήξει σήμερα [vid]

Πρώτη ενημέρωση 09:29

Δεύτερη ενημέρωση: 11:08

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ, για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αργότερα σήμερα ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν στην χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ζήτημα των F-35 θα λήξει σήμερα».

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το αν απόψε θα πάρουμε τα F-35, ο Γεραπετρίτης είπε ότι «θα είμαι απολύτως κατηγορηματικός, αισθάνομαι ότι το θέμα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς. Έπειτα, υπογράμμισε ότι η χώρα θα αποκομίσει οφέλη όχι μόνο διπλωματικά, αλλά γεωστρατηγικά, οικονομικά και αμυντικά, από την αυτοτελή και αυτοδύναμη, σταθερή σχέση με τις ΗΠΑ.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Όπως τόνισε, η συζήτηση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μπλίνκεν, το απόγευμα θα κινηθεί σε δύο άξονες: Στις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τους δύο πολέμους στη γειτονιά μας. Και στις δύο περιπτώσεις, σημείωσε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επέκτασης των εχθροπραξιών, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και στις διμερείς σχέσεις, ειδικά για τα ζητήματα ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας, που σχετίζονται και με την προμήθεια των F-35.

«Η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει ακολουθήσει μια πολιτική ενδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε και τόνισε πως στη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν θα τεθεί και το θέμα των F-35 για το οποίο είπε ότι «νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των F-35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

H Τουρκία και τα θέματα κυριαρχίας

Αναφορικά δε με την πώληση F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, σημείωσε: «Eμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική διπλωματία, η αμερικανική πολιτεία, ουσιαστικά αποδίδει την αμυντική της συνδρομή, τους εξοπλισμούς και σε άλλες χώρες».

«Ζητήματα τα οποία ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας, δεν πρόκειται ποτέ, ούτε να συζητηθούν ούτε να αναθεωρηθούν», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης. «Για εμάς η κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, αναπαλλοτρίωτη και απορρέει από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Και δεν υπάρχει κανένας πολιτικός, πολλώ δε μάλλον εγώ που πάντοτε έχω μία θεσμική στάση στα πράγματα, να θέσει σε διαπραγμάτευση ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία».

Τι είπε για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Αναφερόμενος δε στη Συνθήκη της Λωζάνης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «ζήτημα τροποποίησης ή αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης δεν υπάρχει, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει». Εξάλλου, όπως επεσήμανε, το ίδιο το διεθνές δίκαιο απαγορεύει οποιαδήποτε τροποποίηση Συνθηκών που καθορίζουν σύνορα.

«Αλλά ειδικώς για εμάς η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ένα ιερό, στερεό νομικό θεμέλιο. Η σχέση η ελληνική με το διεθνές δίκαιο καθορίζεται εν πολλοίς από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος δεν ετέθησαν και δεν πρόκειται ποτέ να τεθούν». Σημείωσε δε πως όταν πρόκειται για την εθνική εξωτερική πολιτική, «δεν χωρεί ούτε πλειοδοσία σε ό,τι αφορά τον λαϊκισμό και δεν χωρεί σε καμία περίπτωση μία πολιτική και κομματική εκμετάλλευση».

Όπως τόνισε, «είναι ένα μεγάλο προνόμιο της χώρας να μπορεί να διαβουλεύεται με όρους ισχύος. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια και θα το επεκτείνουμε». Σημείωσε δε πως είναι «αδιανόητο να μπαίνει μέσα στην πολιτική ζύμωση ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ υψηλής ευαισθησίας. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με τέτοιους όρους πολιτικής αντιπαλότητας θέματα πάρα πολύ σοβαρά».

Η κατάσταση των ελληνοτουρκικών

«Ξεκινήσαμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες με την Τουρκία για να μπορέσουμε να βρεθούμε σε ένα καθεστώς στο οποίο να συζητάμε. Για μας είναι σημαντικό να συζητάμε και να συζητάμε με όρους κυρίαρχης ισότητας, να συζητάμε με όρους τους οποίους να μπορούμε να επιβάλλουμε, να περνάμε τη θέση μας».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εξαιρετικά καλή αμοιβαία κατανόηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μια σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε οικοδομήσει. Βεβαίως η ειλικρίνεια αποδεικνύεται έμπρακτα και διαρκώς». Είναι, όπως ανέφερε, «πάρα πολύ σημαντικό ότι πλέον έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις εντάσεις χωρίς να προκαλούνται κρίσεις».

Στο παρελθόν, πρόσθεσε, κάθε φορά που είχαμε μια ένταση είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλείτο μια μεγάλη κρίση. «Εμείς θέλουμε οι εντάσεις και οι διαφωνίες, που υπάρχουν κανείς δεν διαφωνεί ότι υπάρχουν, -κι εμείς έχουμε θεμελιώδεις θέσεις από τις οποίες δεν πρόκειται να αποστούμε- αυτές οι διαφορετικές θέσεις να μην προκαλούν εντάσεις».

 

 

Φωτογραφία αρχείου