Η Λευκή Κορδέλα. Μια ταινία για τη δημιουργία του ναζισμού.

 Για όσους δεν πρόλαβαν το πρόσφατο αφιέρωμα στον Μικαέλ Χάνεκε στο Γκαζάρτε, η αριστουργηματική τανία του ‘Λευκή Κορδέλα’ είναι και σε DVD. Στην ταινία ο Χάνεκε απομονώνει ένα κομμάτι της αγροτικής Γερμανίας πριν απο τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο ανιχνεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το γονίδιο του ναζισμού πριν απο την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ.

Κάπου στα 1913 σ’ ένα μικρό χωριό της βόρειας Γερμανίας ένας αόρατος αφηγητής μας υποδέχεται στο ασπρόμαυρο τοπίο και ξεκινά να μας διηγείται μια ιστορία όταν μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα αναστάτωσαν τη γαλήνια καθημερινότητα του χωριού του και σημάδεψαν καθοριστικά κι αμετάκλητα τις ζωές των χωρικών.
Οι κάτοικοι του χωριού, ζουν σε μια κοινωνία προτεσταντικής καταπίεσης. Οι μοναδικές αποχρώσεις της ζωής είναι γι’ αυτούς το άσπρο και μαύρο, σαν τα πλάνα του Haneke που ντύνουν το χιονισμένο χωριό. Ηθική ή ανηθικότητα, καλό και κακό -δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

Η Λευκή κορδέλα είναι μια παραβολή για την καλλιέργεια και την παγίωση της κοινωνικής βίας, για τη γένεση του Κακού, μια αλληγορική αφήγηση για την ανατροφή μιας ολόκληρης γενιάς Γερμανών που γαλουχήθηκαν με βία για να γεννήσουν αργότερα την υπέρτατη μορφή κοινωνικής και πολιτικής βίας -το ναζισμό.