Ξεκινά σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών

Μετά από τον ΣΥΣΜΕΔ και τις Ενώσεις Στρατιωτικών οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σ΄ όλη τη χώρα από σήμερα ξεκινά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Η περιπέτεια που ξεκίνησαν πριν από κάμποσα χρόνια μια μικρή ομάδα στρατιωτικών , φαίνεται ότι μπαίνει σε νέα φάση.

Δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση η “ενεργποίηση” των στρατιωτικών. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ εδώ στο Onalert την λέξη “συνδικαλισμός”, γιατί αναγνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα ΕΔ και συνδικαλισμός όπως τον ξέρουμε τουλάχιστον δεν μπορεί να συνυπάρξει. Άλλο αυτό όμως κι άλλο να απαγορεύουμε δια ποινών και τιμωριών στους στρατιωτικούς να μιλούν και να εκφράζουν άποψη για τα επαγγελματικά και εργασιακά τους θέματα.

Σε κανέναν δεν ήταν εύκολο να αποδεχτεί ότι οι στρατιωτικοί “ενεργοποιούνται” και “οργανώνονται”. Όλοι μας οι εκτός στρατεύματος αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτικών αντιμετώπισε το ζήτημα με σκεπτικισμό , φοβία και σίγουρα με αρνητική διάθεση. Οι δημοσιογράφοι επίσης. Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός και όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, χρειάστηκε να έρθει και η οικονομική κρίση για να κατανοήσουμε οι περισσότεροι ότι την στολή και τα γαλόνια τα φοράνε άνθρωποι. Με μεγάλα προβλήματα ,ευθύνες και υποχρεώσεις. Και όταν φοράνε τη στολή κι όταν την βγάζουν.

Και ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η παρουσία των Ενώσεων και των στρατιωτικών που συμμετείχαν σ΄ αυτές για να καταλάβει και η υπόλοιπη κοινωνία ότι οι στρατιωτικοί δεν υπήρξαν ποτέ προνομιούχοι.

Η απόφαση κάποιων στρατιωτικών να ακολουθήσουν όσα γίνονται σ΄ όλη την Ευρώπη με τις ενώσεις στρατιωτικών ήρθε να καλύψει την απόλυτη ανυπαρξία παρουσίας της στρατιωτικής ηγεσίας -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- στο πλευρό του προσωπικού που έχει την τιμή να διοικεί. Απόλυτη ανυπαρξία που έχει προκαλέσει και τεράστιο “ψυχολογικό χάσμα” μεταξύ της “κορυφής” και της “βάσης’.

Όπως και να ‘χει το πείραμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών που σε λίγες ώρες και τυπικά ξεκινά θα έχει ενδιαφέρον . Όσοι το διαχειρίζονται και συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν παντα στο μυαλό τους ότι η ευθύνες που έχουν αναλάβει είναι τεράστιες.