ΥΕΘΑ: Τι γίνεται με την ένταξη στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων στον ΕΟΠΥΥ για τις συνταγές φαρμάκων

O ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση με θέμα την «ένταξη Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στα συμβεβλημένα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την Εκτέλεση Συνταγών Φαρμάκων», διευκρινίζοντας το νομικό πλαίσιο που υφίσταται για τέτοιες ενέργειες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε τατ’ αρχάς πως για τους ασφαλισμένους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), δηλαδή εν ενεργεία στρατιωτικοί και μέλη των οικογένειών τους, η συνταγογράφηση των φαρμάκων τους γίνεται, ήδη από 10 Φεβρουαρίου 2020, μετά την έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), διευκολύνοντας έτσι τους ασφαλισμένους με εξυπηρέτησή τους σε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό συμβεβλημένων φαρμακείων.

Στη συνέχεια, ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε ότι η σύναψη συμβάσεων του ΥΠΕΘΑ με ιδιωτικά φαρμακεία αποτελεί αρμοδιότητα του ΓΕΣ και οι υπογραφείσες συμβάσεις ισχύουν και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο έλεγχος καθώς και η εκκαθάριση των συνταγών γίνεται από τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα, όπως προβλέπεται από τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των συμβεβλημένων, με το ΥΠΕΘΑ, φαρμακείων καθώς διευκολύνεται ο ορθότερος και ταχύτερος έλεγχος των εντολών φαρμάκων των ασφαλισμένων και η ελαχιστοποίηση του χρόνου αποζημίωσης των εν ενεργεία στελεχών και των φαρμακείων.

Επίσης, ο ΥΕΘΑ υπενθύμισε πως σε ό,τι αφορά στις περιοχές που δεν υπάρχουν στρατιωτικά ή συμβεβλημένα φαρμακεία προβλέπεται η εκτέλεση των συνταγών από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημίωση της δαπάνης στους ασφαλισμένους ΥΠΕΘΑ από τα οικεία αρμόδια υπηρεσιακά όργανα.

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι αν και η σύναψη σύμβασης τόσο των ιδιωτών φαρμακοποιών όσο και των φαρμακευτικών συλλόγων της Χώρας με το ΥΠΕΘΑ ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των ιδίων, παρά ταύτα από πλευράς μας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση του αριθμού των συμβεβλημένων φαρμακείων σε ολόκληρη την επικράτεια. Κατά τα λοιπά, αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

Φωτογραφία Intime News