ΥΕΘΑ: Υπογράφει Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας πάνω στο «Διαμάντι» του βρετανικού Ναυτικού – Τι περιλαμβάνει

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από 20 χρόνια, Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει ένα νέο «κεφάλαιο» στις ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς σήμερα ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας, πάνω στο περίφημο αντιτορπιλικό αεράμυνας «HMS Diamond» κλάσης Type 45, προκειμένου να υπογράψουν Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας, γνωστό και ως «Joint Vision Statement» λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχουμε μια ιστορική αμυντική σχέση με την Ελλάδα και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ήδη στενή μας σχέση ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές απειλές και προκλήσεις ενώ παράλληλα προσβλέπουμε σε νέες ευκαιρίες για μελλοντική συνεργασία».

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Diamond.

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, η ελληνοβρετανική συμφωνία θα αφορά την ενίσχυση και την συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο και ειδικότερα την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και τη συνεκπαίδευση του προσωπικού. Παράλληλα, θα καθορίσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης σε αυτήν θα προβλέπεται κάθε χρόνο να γίνεται ο απολογισμός της πορείας των διμερών αμυντικών σχέσεων και θα επισημαίνονται τόσο ο σεβασμός στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου όσο και οι όροι καλής συνεργασίας εντός του NATO.

Επίσης, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βρετανός ομόλογός του Μπεν Γουάλας αναμένεται να συζητήσουν και θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του NATO ενόψει και της συνόδου των Υπουργών ‘Αμυνας του NATO που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο Υπουργοί έχουν μια εξαιρετική σχέση καθώς συχνά μιλούν τηλεφωνικά για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η υπογραφή της Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας θα γίνει, όπως προαναφέρθηκε, στο βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Diamond κλάσης Type 45, που θεωρούνται από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία όχι μόνο στον Στόλο του Royal Navy αλλά στον κόσμο, ενώ ο ΥΕΘΑ, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, θα συνοδεύεται από ολιγομελή αντιπροσωπεία με επιτελείς και στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.