32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών: Νέα έδρα δίπλα στον Στόλο, «κόκκινο» στον Αυλώνα

Δίπλα στον Στόλο θα είναι η νέα έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζουναυτών σύμφωνα με τον υπουργό, Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, κ.Δημήτρη Βίτσα. Στην συνέντευξή του στο OnAlert μάλιστα ο κ. Βίτσας άναψε «κόκκινο» για τον Αυλώνα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα μετακόμιζε το επίλεκτο σώμα του Στρατού Ξηράς. 

«Αν θα μεταφερθεί η 32η Ταξιαρχία δεν μεταφερθεί στον Αυλώνα, γιατί για εμάς ο στόχος μας, καθαρά θα το πω, οι πεζοναύτες καταρχήν να γίνουν Marines και να είναι δίπλα στο Στόλο. Και αυτή είναι βασική σκέψη.» είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και πρόσθεσε: «Και επειδή όλο αυτό θέλουμε να το κάνουμε σοβαρά και όχι δια εξαγγελιών, το μόνο που μπορώ να σας πω ότι η ταχύτητα με την οποία θα οικοδομείται η αναδιοργάνωση δεν θα δημιουργεί κενά ισχύος αυτό είναι το βασικό, κενά δύναμης πυρός. Και δεύτερο θα έχει ενα χρονικό αλλού σε ένα χρόνο αλλού σε δυο χρόνια. Υπάρχουν και άλλα όμως.»

Σημείωσε μάλιστα με νόημα:» Για παράδειγμα στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία έχει προχωρήσει η αναδιοργάνωση και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι.»

Το νέο μοντέλο κατάταξης 

Ο κ.Βίτσας μάλιστα υποστήριξε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία και αναμένεται να εφαρμοστεί από την επόμενη ΕΣΣΟ, το νέο μοντέλο κατάταξης των στρατεύσιμων. Με αυτό θα καταργηθούν τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων, αλλά όπως υπογράμμισε δεν πρόκειται να μπει λουκέτο στα κέντρα εκπαίδευσης για ειδικότητες όπως για παράδειγμα οδηγών και μαγείρων. Επανέλαβε δε ότι θα δοθούν αντισταθμιστικά στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες θα σταματήσει η λειτουργία των ΚΕΝ. 

Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας: 

«Το σχέδιο μας προβλέπει, δεν έχει μπει η τελική υπογραφή αλλά θα μπει στις επόμενες ημέρες, ότι για το Στρατό Ξηράς αυτό θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα από το Μάρτιο. Μάλιστα, ορισμένοι στρατευμένοι ξέρουν ότι η πειραματική περίοδος τελειωσε στις προηγούμενες σειρές. Στις δυο προηγούμενες σειρές κάναμε τέτοιου είδους πράγματα τα οποία πήγαν πάρα πολύ καλά. Να πω ότι εκείνα που δεν θα χρησιμοποιηθούν είναι η απλή εισαγωγή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για τους μαγείρους για τους οδηγούς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Είναι αποκλειστικό δικαίωμα με την βούλα του ΚΥΣΕΑ βέβαια της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και δικαίωμα και ευθύνη ταυτόχρονα της στρατιωτικής ηγεσίας να διαμορφώσει το σχέδιο. Βεβαίως για το κάνουν αυτό οι στρατιωτικοί έχει σχέση και με το μέτρο της ευθύνης τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποιες τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, είναι ξεκάθαρο όμως για τον καθένα ότι η τοπικότητα, δεν μπορεί να αλλάξει το σχέδιο άμυνας της χώρας. Ούτε βεβαίως μια πόλη μπορεί να ορίζει το μέλλον της από το αν υπάρχει στρατόπεδο ή δεν υπάρχει στρατόπεδο. Βεβαίως να το προσμετράει αλλά να μην το ορίζει. Να μην ορίζει την πολιτική.

Αλλά εμείς είπαμε ότι είτε ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε σαν κυβέρνηση θα δημιουργήσουμε ισοδύναμα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το κλείνουμε στρατόπεδα, μεταφέρουμε δυνάμεις, περισσότερο κόσμο στον Έβρο και στα νησιά, υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν σχολές συνεδριακά κέντρα, αλλά ότι αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις είναι το ισοδύναμο το δικό μας. Υπάρχει όμως και το δεύτερο δικό μας ισοδύναμο που είναι η διάθεση χώρου, για αναπτυξιακά προγράμματα που μπορούν να κάνουν οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες και το τρίτο ισοδύναμο είναι η ίδια η πολιτεία η ίδια η κυβέρνηση που καλείται να αναπτύξει με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε. Δεν φτάσαμε σε κάποια εφεύρεση. Από το 2006 η τότε στρατιωτική ηγεσία είχε καταλήξει στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας καινούργιας δομής.» 

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ για το θέμα(από 36.56 έως 44.25)