Αισιόδοξος ο Ομπάμα για τη κύρωση της START

   «Πιστεύω ότι είναι υποσχόμενο», δήλωσε ο Ομπάμα μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από το δεκαήμερο ταξίδι του στην Ασία. 

    «Συγχαίρω τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου διότι έκανε μία κίνηση που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ εποικοδομητική», πρόσθεσε. «Δεν είναι εύκολο για εκείνον να το κάνει, όμως δείχνει ότι είναι σοβαρός», επεσήμανε ο Ομπάμα. 

    Η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει σήμερα ένα νέο πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη για 90 ημέρες, μία πρόταση που έγινε από την Ουάσινγκτον με αντάλλαγμα μία ενισχυμένη συμμαχία για την ασφάλεια. 

    Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι είναι «μάλλον αισιόδοξος» για τις πιθανότητες επικύρωσης της νέας συνθήκης START για τον πυρηνικό αφοπλισμό που συνήφθη με τη Ρωσία από το αμερικανικό Κογκρέσο. 

    Νωρίτερα σήμερα ο Ομπάμα είχε δεσμευθεί σε συζήτησή του με το ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέτνεφ στην Ιαπωνία να «επιτύχω την κύρωση της START στην διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων του Κογκρέσου με την τρέχουσα σύνθεσή του». Μετά από αυτή τη συνάντηση ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Τύπο ότι «έκανα σαφές στο Κογκρέσο ότι είναι κορυφαία προτεραιότητα».