Αμερικανός υπουργός Άμυνας: «Δεν χρειαζόμαστε κι άλλο πόλεμο»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, R. GATES, δήλωσε, ότι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της AL QAEDA, σε χώρες όπως η Υεμένη, είναι η ενίσχυση των τοπικών δυνατοτήτων, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται άλλον έναν πόλεμο.
«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ασκώντας πίεση στην «AL QAEDA» που δραστηριοποιείται στο Βόρειο Waziristan του Πακιστάν, οι τρομοκράτες μετακινήθηκαν. Έτσι τώρα σκληροί πυρήνες της οργάνωσης βρίσκονται σε Σομαλία, Υεμένη και Βόρειο Αφρική. Το μεγαλύτερο μέσο καταπολέμησης, ειδικότερα για την Υεμένη, είναι η δυνατότητα συνεργασίας με τη χώρα, προμηθεύοντάς την με εξοπλισμό και παρέχοντας εκπαίδευση στις Δυνάμεις Ασφαλείας. Οι Υεμένιοι έχουν επιδείξει βούληση για τη καταπολέμηση της «AL QAEDA IN THE ARABIAN PENINSULA» (AQAP)»», δήλωσε ο GATES σε Συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα «THE WALL STREET JOURNAL».
Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που περιορίζουν το εύρος των δυνατοτήτων των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τη συμβολή τους στις προσπάθειες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με αυτά της Υεμένης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές της «THE WALL STREET JOURNAL», οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ευρεία στρατιωτική επιχείρηση κατά της «AQAP». Στο πλαίσιο αυτής, η Ουάσιγκτον αναπτύσσει στρατιωτικές Δυνάμεις και αξιωματούχους των Υπηρεσιών Πληροφοριών, στην Υεμένη με στόχο την ενίσχυση των αμερικανικών και υεμενικών στρατιωτικών επιθέσεων κατά στόχων της «AL QAEDA».