Βενιζέλος: «Τα κόμματα χρειάζονται αναθεώρηση,όχι το Σύνταγμα».

Την «αναθεώρηση» των κομμάτων προβάλλει, ως πιο σημαντική από την αναθεώρηση του Συντάγματος, για την ποιότητα του δημοσίου βίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα www.aixmi.gr. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει ότι δεν φταίει το Σύνταγμα αλλά τα κόμματα και πως δεν μπορείς να έχει αποκέντρωση του κράτους αν δεν έχεις αποκέντρωση του κόμματος. Επισημαίνει, δε, πως μέσα σε αυτό το σύστημα σκέψης θα δούμε και το θέμα του εκλογικού συστήματος στη Βουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Αν δεν έχεις λειτουργία του κόμματος, οργανωμένη, ελεγχόμενη, θεσμική, μπορείς να πας στην κατάργηση του σταυρού προτίμησης ή σε μονοεδρικές περιφέρειες; Και μπορείς να έχεις μονοεδρική περιφέρεια για το βουλευτή με 45.000 εκλογείς αλλά να εκλέγεται ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής στην περιφέρεια του νομαρχιακού διαμερίσματος ή να παίρνει ένα σταυρό ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων από όλο το Δήμο Αθηναίων, δηλαδή από μια εκλογική περιφέρεια παλαιού τύπου;», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας πως ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος αντανακλά στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

   

Σε ότι αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνει ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι το κύρος του και όχι τις αρμοδιότητές του και υπενθυμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1996 είχε προτείνει την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του προέδρου από την απειλή διάλυσης της Βουλής.

   

Παράλληλα αναφέρει και το ζήτημα της ηθικής αναστύλωσης της πολιτικής και υποστηρίζει την άποψη ότι αν δεν καθιερωθεί η αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων – με μικρές ονομαστικές εισφορές μελών και φίλων μόνο και μέχρι ενός πολύ μικρού επιπέδου πχ της τάξεως των 100 ευρώ μέσω τραπεζών – δεν μπορεί να εξυγιανθεί το σύστημα. «Και επειδή πρόκειται για δημόσιο χρήμα πρέπει να υπάρχει και απόλυτος δημόσιος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο όπως συμβαίνει με όλες τις διαχειρίσεις του δημοσίου χρήματος», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.