Δ.Δρούτσας:»Κυριαρχικά δικαιώματα δεν συζητάμε».

«Συζήτηση για κυριαρχικά δικαιώματα με την Τουρκία δεν γίνεται»,επανέλαβε ο υπουργός Εξοωτερικών Δ.Δρούτσας,σε συνέντευξή του στη κυπριακή εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ. Ο κ.Δρούτσας είπε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει «τη καραμέλα» για την απόρριψη του σχεδίου Αννάν από τους Ελληνοκύπριους.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του ΥΠΕΞ Δ Δρούτσα στην κυπριακή εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ και τη δημοσιογράφο κα Μ. Φράγκου

    

    

   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μηνύματα λύσης του Κυπριακού και καλής γειτονίας έστειλε από το Ερζερούμ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι τείνουν ευήκοον ους στα μηνύματα αυτά; Αναγνωρίζουν τις προθέσεις της Αθήνας;

    

    

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Για μας αυτό που έχει την πρώτιστη σημασία είναι η σταθερότητα και η ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει τις δικές μας επιδιώξεις. Και η ομιλία του Πρωθυπουργού στην διάσκεψη του Ερζερούμ νομίζω ότι δεν άφησε σε κανέναν αμφιβολίες περί τούτου. Είναι αλήθεια, επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία, πιστεύουμε ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία να ζούμε αιωνίως σε αντιπαλότητα. Και δεν σας κρύβω ότι έχουμε εισπράξει και κάποια μηνύματα ανταπόκρισης από την άλλη πλευρά. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, τουλάχιστον, διατυπώνει με κάθε αφορμή την επιθυμία του να οδηγήσει την χώρα του σε μια νέα σχέση ειρήνης και συνεργασίας με την Ελλάδα. Από τα λόγια πρέπει να πάμε στην πράξη. Και η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία πλησιάζει, η ειλικρίνεια των προθέσεών της θα δοκιμαστεί, και αυτό θα γίνει με αφορμή το Κυπριακό: τι θα κάνει, όταν πλέον, λόγω της μη συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου, εξαντληθούν τα διαθέσιμα διαπραγματευτικά κεφάλαια; Η σημερινή πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο. 

    

   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου, επικρότησε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, ιδιαίτερα μετά την κατάθεση του πακέτου προτάσεων στις συνομιλίες το καλοκαίρι, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτή η πρωτοβουλία βάζει την Κύπρο μπροστά στις εξελίξεις. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, από τη Λευκωσία όπου βρισκόταν, εξέφρασε εκτίμηση για το θάρρος και τη δημιουργικότητα που δείχνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναγνωρίζοντας ότι «δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση σε αυτήν την προθυμία συμβιβασμού». Πώς αυτές οι τοποθετήσεις, και υπάρχουν κι άλλες, μπορούν να «εξαργυρωθούν», εννοώντας πάντα, πώς μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση λύσης του Κυπριακού;

    

    

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το λέμε και το ξαναλέμε, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ο συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα, στην τουρκική πολιτική βούληση και απόφαση. Βούληση και απόφαση από την οποία εξαρτάται και η ένταξή της στην ΕΕ, όπως επίσης και η αξιοπιστία της πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες. 

    

   

Πράγματι, μας προβληματίζει το γεγονός ότι, όπως έδειξαν και οι αντιδράσεις μετά την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να αντιδρά αρνητικά στις παραινέσεις για ανάληψη ουσιαστικών θετικών πρωτοβουλιών. Αποδεχόμενη, για παράδειγμα, εποικοδομητικές προτάσεις όπως είναι η πρόταση Χριστόφια για την επιστροφή των Βαρωσίων και το άνοιγμα του λιμένα Αμμοχώστου. Προχωρώντας σε κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ασκώντας εποικοδομητικά την μεγάλη επιρροή της στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    

   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αυτές οι προτάσεις αξιοποιούνται ευρύτερα, ως απάντηση και στη επικοινωνιακή τακτική της Άγκυρας;

    

    

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Από το 2004 ακούμε τα ίδια και τα ίδια από την Τουρκία: οι Τ/Κ που δέχτηκαν το σχέδιο Ανάν «τιμωρούνται» με απομόνωση και οι Ε/Κ που το απέρριψαν επιβραβεύτηκαν με ένταξη στην Ε.Ε. Αυτή ήταν και είναι η επικοινωνιακή «καραμέλα» της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχει νόημα να συνεχίζει η Τουρκία να κρύβεται πίσω από το δημοψήφισμα και να αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως επικοινωνιακό παιχνίδι. Έχει έρθει η ώρα για λύση. 

    

   

Αντίθετα, οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια δεν έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα. Αφορούν στην ουσία του Κυπριακού και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσής του, χωρίς όμως τεχνητά χρονοδιαγράμματα που λειτουργούν σε βάρος της διαπραγμάτευσης και της ποιότητας της λύσης που θα προκύψει από αυτήν. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκτήσει ηχηρή και αξιόπιστη φωνή, έχει κύρος στην διεθνή σκηνή. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί με επικοινωνιακούς χειρισμούς, αυτοί είναι βραχύβιοι. Το Κυπριακό απαιτεί πραγματική πολιτική βούληση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδείξει ότι την έχει. Απομένει να κάνει το ίδιο και η τουρκική πλευρά.

    

   

Και κάτι ακόμα: Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Το υπενθυμίζουμε αυτό σε κάθε συνομιλητή μας. Εάν η Τουρκία θέλει να είναι αξιόπιστη στις προθέσεις και την επιθυμία που εκφράζει για ταχεία μάλιστα λύση του Κυπριακού, το πρώτο που οφείλει να κάνει είναι να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Αυτό είναι αποκλειστικά στο δικό της χέρι. Μπορεί να το κάνει και απευθύνω έκκληση, για άλλη μία φορά στην τουρκική ηγεσία, να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν πείθει άλλωστε το επιχείρημα που προβάλει η Τουρκία περί ανάγκης παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεών της για την εγγύηση της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων. 

    

   

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες Κράτος Μέλος της Ε.Ε., μίας «οικογένειας» που πιστεύει και βασίζεται απόλυτα σε συγκεκριμένες αρχές και στην οποία η Τουρκία επιδιώκει να γίνει και αυτή μέλος. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καλύτερος και πιο αξιόπιστος εγγυητής για την ασφάλεια και τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της Κύπρου από την Ε.Ε.

    

   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίκειται η συνάντηση της Γενεύης, μεταξύ του Γ.Γ. του ΟΗΕ, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη. Τι αναμένετε από αυτή τη συνάντηση;

    

    

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η μέχρι τώρα τουρκοκυπριακή στάση δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες. Απέχουμε λίγες μόνο ημέρες από τη συνάντηση και οι τουρκοκυπριακές προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κινούνται στη λογική της διχοτόμησης. 

    

   

Όμως, για να προχωρήσει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από αυτόν που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Η προσήλωσή, δηλαδή, στον στόχο της συμφωνημένης λύσης, που θα βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. 

    

   

Ο κ. Έρογλου μέχρι σήμερα συμπεριφέρεται ως εκκολαπτόμενος Ντενκτάς. Η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι κακή, οι Τουρκοκύπριοι πνίγονται κάτω από την ασφυκτική πίεση των εποίκων. Πλήττονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Οι ευθύνες ανήκουν στον κ. Έρογλου και την Τουρκία. Το θέμα είναι εάν θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό.

    

   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι γεγονός πως παρουσιάζονται βελτιωμένες, αν και η στάση της γείτονος χώρας σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, για παράδειγμα, από καιρού εις καιρόν είναι από προκλητική έως ανησυχητική. Ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών που άρχισε και συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό τι έχει αποδώσει;

    

   

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να διαλύσουμε ορισμένους μύθους. Τι εννοούμε με διάλογο; Υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, ο οποίος, όμως, αφορά συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους μπορούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, όπως τον τουρισμό, την ενέργεια, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και άλλα. Ήδη, προϊόν αυτού του εντατικοποιημένου διαλόγου είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και 22 Συμφωνίες. Μετά υπάρχουν και οι «διερευνητικές επαφές». Αυτές αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αυτό είναι το περιεχόμενο του «ελληνο-τουρκικού διαλόγου» και τίποτα άλλο. Ορισμένοι, με επιπολαιότητα δυστυχώς, υιοθετούν την άποψη ότι διάλογος γίνεται και για άλλα ζητήματα, που ουσιαστικά αγγίζουν την εθνική μας κυριαρχία. Εκτός του ότι κάνουν φυσικά λάθος δεν κάνουν καλό στη χώρα. Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: διάλογος για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν γίνεται και ούτε θα γίνει. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει. Και ούτε πρακτικές της Τουρκίας με σκοπό να μας «εξαναγκάσουν» σε ένα τέτοιο «διάλογο» γίνονται ανεκτές. Στις προκλήσεις στο Αιγαίο απαντάμε καθημερινά και όπως πρέπει. 

   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε το στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της για απαλλαγή από την κατοχή. Πώς αξιολογείτε τις σχέσεις, αλλά και το συντονισμό, σήμερα, μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό;

    

   

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η συνεργασία και ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της στάσης της Ελλάδας, την καλύτερη εγγύηση αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας στο Κυπριακό. Οι σχέσεις είναι αδελφικές κι ο δεσμός μας άρρηκτος. Οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων, αλλά και οι προσωπικές μας σχέσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Κυπριανού, είναι άριστες και στηρίζουμε πλήρως, ενεργά και με κάθε ευκαιρία τις προσπάθειές τους. Η στήριξη της Αθήνας είναι απόλυτη και αυτονόητη. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτή. Απαραίτητη είναι και η ομοψυχία και η συνεργασία όλων μας, επιτρέψτε μου να πω και στο εσωτερικό της Κύπρου. Είναι πεποίθησή μου ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Και ενωμένοι θα πετύχουμε.

    

   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς και στα δημοσιεύματα που κατά καιρούς εμφανίζονται για ψυχρότητα στις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας; Πού αποσκοπούν;

    

    

Δ.ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν ξέρω πού μπορεί να αποσκοπούν και όσοι τα διακινούν αυτά βλάπτουν τον κοινό μας αγώνα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Ξέρω όμως ότι είναι ανυπόστατα. Ξαναλέω και το τονίζω: παραμένει άρρηκτη η σχέση μας, όπως και η προσήλωσή μας στον κοινό στόχο που είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, η επαναπροσέγγιση και η αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι και πάλι δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δίπλα στον κυπριακό λαό, με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, το πιστεύουμε βαθιά, το αποδεικνύουμε καθημερινά.

    

   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση σήμερα, εξαιτίας των πολλών οικονομικών προβλημάτων. Πώς διέρχεται αυτή την κρίση η χώρα και πώς εκτιμάτε εσείς τα πράγματα;

    

    

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπω τα πράγματα να αλλάζουν. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο κάναμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό. Και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση με αποφασιστικότητα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δείξει με τη στάση του ότι δεν θα ανεχθεί κανένα πισωγύρισμα. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν και εντάσεις. Μη ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, λιγότερο αθώες. Οι αλλαγές που κάνουμε χτυπούν κατεστημένα συμφέροντα που λυμαίνονταν τη χώρα για δεκαετίες. Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει και δυσαρέσκεια, γιατί κάποια από τα μέτρα που παίρνουμε είναι σκληρά. Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Πρέπει, όμως, επιτέλους, να καταλάβουμε στην Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να ζούμε ο ένας εις βάρος του άλλου. Τα μικρά προνόμια που συσσώρευαν σιγά σιγά διάφορες επαγγελματικές ομάδες υπέρ τους έχουν δημιουργήσει ασφυξία στην οικονομία και στην κοινωνία. Πώς θα αναδειχθούν οι νέοι άνθρωποι; Πώς θα δημιουργήσουμε πάλι; Πώς θα παράγουμε πάλι πλούτο; Όλα αυτά, λοιπόν, αλλάζουν προς το καλύτερο. Και νομίζω ότι, σύντομα θα φανεί το τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής και η αρχή μιας νέας εποχής βιώσιμης ανάπτυξης.