Δημοσκοπήσεις:»Ναι στο φράχτη» και μπροστά το ΠΑΣΟΚ.

Τη σύμφωνη γνώμη, σε μεγάλο ποσοστό, των Ελλήνων πολιτών για την κατασκευή «φράχτη» στον Έβρο, το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ σε ποσοστό που πλησιάζει το 7%, αλλά και την απαισιοδοξία για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, καταγράφουν δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο.

   

Σε γκάλοπ της Marc για το «Έθνος της Κυριακής» το 80,3% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την τοποθέτηση του «φράχτη», ενώ οι 9 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συμφωνούν με τη θέση να γίνει επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας.

   

Η δημοσκόπηση καταγράφει ποσοστό 65% στην απάντηση: «Είναι δυστυχώς επιβεβλημένες και πρέπει να εφαρμοστούν», οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο, στις μετατάξεις στις ΔΕΚΟ, στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ενώ το 30,2% συμφωνεί με την απάντηση «Πρέπει να εμποδιστούν με απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις».

   

Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει 27,7%, η ΝΔ 20,9%, το ΚΚΕ 7,8% το ΛΑΟΣ 4,8% ο ΣΥΝ 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,0%, άλλα μικρότερα κόμματα 4,% και οι αναποφάσιστοι 8,7% ενώ Άκυρο, Λευκό και Αποχή καταγράφουν 16%.

   

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 81,2% τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης ενώ το 15,8% υποστηρίζει ότι θα είναι καλύτερα για τη χώρα να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στο 2011.

    

   

Η δημοσκόπηση της Alco

    

   

Αντίστοιχα, σε δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα «Θέμα της Κυριακής», το 73% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, έναντι 18% που διαφωνεί. Στην ίδια δημοσκόπηση το 75% των ερωτηθέντων δεν θα δεχόταν νέα μέτρα, προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση, ενώ σε ποσοστό 63% (έναντι 20%) θεωρούν σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα. Τέλος σε μεγάλο ποσοστό (που φτάνουν στο 71%) οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η συμπεριφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου δεν ταιριάζει με το ύφος της διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.

   

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 22,2% των προτιμήσεων, η ΝΔ το 18,4%, ενώ το ΚΚΕ το 8,0%. Ακολουθούν ο ΛΑΟΣ με 5,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά με 1,9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,7% και άλλα μικρότερα κόμματα το 4,7%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 8,4%, η αποχή στο 14,4% και το άκυρο/λευκό στο 8,9%.