Διεθνής διαγωνισμός για χαλκό και χρυσό στο Κιλκίς. Στα 11 δισ. η αξία των κοιτασμάτων!

Την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, μέσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, για την αξιοποίηση του κοίτασματος χαλκού και χρυσού στην περιοχή Βάθης Κιλκίς, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως είπε ο υφυπουργός, η αξία του κοιτάσματος εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ, ενώ σε άλλα 4 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία γειτονικού κοιτάσματος στην περιοχή της Ποντοκερασιάς, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες του ΙΓΜΕ.

Παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται:

-Η απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας.

-Η πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και συμφωνίες ανταλλαγής ενέργειας. Οι οριστικές αποφάσεις, για τις μονάδες που θα πουληθούν με διεθνή διαγωνισμό, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

-Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, τον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκωλο και τα Ιωάννινα.

-Οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.

-Η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, η ισχύς των οποίων διπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

-Η προώθηση του σχεδίου Ήλιος για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

-Η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

«Κερκόπορτα» διαγωνισμών για «τουρκική εισβολή» σε ελληνικές εταιρείες ενέργειας!

Οι 11 χώρες, που ενδιαφέρονται για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα