Ε.Βενιζέλος: «Το μνημόνιο δεν θα επηρεάσει τους εξοπλισμούς».

Το μνημόνιο δεν θα επηρεάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Προς το παρόν βέβαια εξοπλιστικά προγράμματα δεν υπάρχουν πέρα από το επίπεδο θεωρητικών συζητήσεων. Επιχειρησιακές ανάγκες υπάρχουν πολλές και μεγάλες ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με τη ΠΑ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε ότι “η εφαρμογή του Μνημονίου δεν συνδέεται ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, ούτε ρητά ούτε σιωπηρά με την πραγματοποίηση και πολύ περισσότερο με την επέκταση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Άλλωστε η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας συγκροτούν το σκληρό πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, της εθνικής κυριαρχίας και δεν επρόκειτο ποτέ η Κυβέρνησή μας να διαπραγματευτεί ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Γι’ αυτό το λόγο δεν τέθηκε από την πλευρά των εταίρων μας κανένα ζήτημα γύρω από την άμυνα της χώρας”.
Σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο “το μόνο που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και συνδέεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 81/2009, του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την οργάνωση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο των διαδικασιών προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.  Όπως προέβλεπε η σχετική Οδηγία, θα έπρεπε να ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη μέχρι τον Αύγουστο του 2011. Τελικά έχουμε μια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και προετοιμαζόμαστε ώστε να ενσωματωθεί η σχετική Οδηγία μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011”.
Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε νέες μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες αλλά και συνέχιση της καταπολέμησης “την κακοδιαχείρισης στο χώρο του υπουργείο Άμυνας. Τίποτα από τα δύο “δεν γίνεται σε βάρος του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Διαθέτουμε Ένοπλες Δυνάμεις στο πιο υψηλό επίπεδο, τόσο επιχειρησιακής ετοιμότητας, όσο και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας”,υποστήριξε ο κ.Βενιζέλος.

Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που το 2009 ήταν 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ (3,57% του ΑΕΠ) , το 2010 προβλέπεται να κλείσει κάτω από το προϋπολογιζόμενο ποσό των 5,76 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,28% του ΑΕΠ), Επίσης το 2010 έχει επέλθει μείωση του κόστους των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 900.000.000 Ευρώ (πληρωμή 1.060.000.000 Ευρώ έναντι αρχικής εγγραφής στον Προϋπολογισμό 2010 ποσού 2.000.000.000 Ευρώ).