Έγγραφα για τη σφαγή του Κατίν έδωσε στη Πολωνία ο Μεντβιέτεβ

  Η Ρωσία παρέδωσε  στην Πολωνία περισσότερα έγγραφα για τη σφαγή των πολωνών αξιωματικών στο Κατίν το 1940, τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στη Βαρσοβία –μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Αξιωματούχος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι η Ρωσία πέρασε περισσότερους από 61 τόμους για το γεγονός της εκτέλεσης 22.000 πολωνών αιχμαλώτων πολέμου από τα σοβιετικά στρατεύματα στο δάσος του   Κατίν.

  

» Οι δύσκολες σελίδες του κοινού μας παρελθόντος, δεν πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά τις σημερινές και τις μελλοντικές μας σχέσεις», δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του.

   

Ο Μεντβιέντεφ είχε παραδώσει παρόμοια ποσότητα εγγράφων για τη σφαγή του Κατίν το Μάιο, λίγο μετά το θάνατο του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και δεκάδων άλλων πολωνών αξιωματούχων κατά τη συντριβή του αεροσκάφους στη Ρωσία, που ταξίδεψαν εκεί με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την τραγωδία του πολέμου.

   

Την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας, που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια της Μόσχας για να βελτιώσει τις σχέσεις της, η Κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε απόφαση με την οποία για πρώτη φορά στην ιστορία ο σοβιετικός ηγέτης, Ιωσήφ Στάλιν, κατονομάζεται σε δημόσιο έγγραφο ως «ένοχος της σφαγής».

   

Η πρωτότυπη εντολή εκτέλεσης του 1940, που φέρει την υπογραφή του Στάλιν, αποχαρακτηρίστηκε από τον ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν το 1990, ένα χρόνο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία, αλλά και μετά από δεκαετίες, που η Μόσχα ισχυριζόταν ότι «υπεύθυνοι για τη σφαγή ήταν οι Ναζί».

   

» Το Κατίν είναι ένα από τα μεγαλύτερα συμβολικά ζητήματα που έπληξαν τις Ρώσο-Πολωνικές σχέσεις», δηλώνει ο Νικολάι Πετρόφ, αναλυτής της ‘Carnegie Endowment’ στη Μόσχα.

    » Η παραχώρηση αυτών των εγγράφων είναι, για την ιστορική μνήμη, όπως ένα μνημείο στα θύματα και μια επίδειξη καλής θέλησης, πριν από την επίσκεψη Μεντβιέντεφ στην Πολωνία», συνεχίζει ο ίδιος αναλυτής.

   

Ο Μεντβιέντεφ αναμένεται να συζητήσει θέματα ενέργειας, εμπορίου και ασφάλειας, μεταξύ των οποίων και η πυραυλική άμυνα, στη διάρκεια των συναντήσεων του με τον πρόεδρο της Πολωνίας Μπρονισλάβ Κομορόφσκι.