Ένας πρώην ΥΕΘΑ και «τσάρος» πρόεδρος.Ο Βενιζέλος «‘έσπασε» τη «κατάρα του ΥΕΘΑ»

Μετά από τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ κανείς από τους πολιτικούς που είχαν περάσει από τη θέση του ΥΕΘΑ δεν το είχε κατορθώσει.Να γίνει ηγέτης του κόμματός του.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ είχε κατορθώσει να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ.Μετά απ΄ αυτόν όσοι προσπάθησαν έφθασαν στη πηγή αλλά νερό δεν ήπιαν.Και ήταν τόσοι που δικαιολογημένα οι προληπτικοί είχαν αρχίσει να μιλάνε για τη “κατάρα του ΥΕΘΑ”.

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έτρεφε φιλοδοξίες για την ηγεσία της ΝΔ,αλλά τελικά ο Μητσοτάκης έγινε πρόεδρος.

Στη συνέχεια δύο ΥΕΘΑ του ΠΑΣΟΚ, ο Γεράσιμος Αρσένης ,αλλά και ο Άκης Τσοχατζόπουλος που τον διαδέχτηκε προσπάθησαν να πάρουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.Έχασαν από το Κώστα Σημίτη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα κατάφερε έστω κι αν έτρεχε…μόνος του.Έστω κι αν έχει αποχωρήσει καιρό από το ΥΕΘΑ -δεν ξέρουμε αν ήταν και προληπτικός- δεν παύει να είναι ένας πρώην ΥΕΘΑ που κατορθώνει να γίνει πρόεδρος του κόμματός του.

Βέβαια έχει σπάσει τη “κατάρα” κατά το ήμισυ.Μένει να δούμε αν θα κατορθώσει κάποια μέρα να γίνει και πρωθυπουργός.Απέναντί του έχει αντίπαλο έναν πολιτικό που είχε πολύ στενή σχέση με τον Ευάγγελο Αβέρωφ,τον Αντώνη Σαμαρά.

Η εκλογή του χθες,συμπτωματικά ημέρα επετείου του θανάτου του Ελευθέριου Βενιζέλου,είναι μόνο η αρχή ενός πάρα πολύ δύσκολου δρόμου που από την αφετηρία ακόμη έχει παγίδες. Ο πληθωρικός χαρακτήρας που διαθέτει δεν αποτελεί από μόνος του εγγύηση ότι θα τα καταφέρει. Θα το έχει καταλάβει αυτό από τους μήνες που κάθησε στην ηλεκτρική καρέκλα του “τσάρου της οικονομίας”.

Αποχωρώντας από το ΥΕΘΑ είχε πει ότι φεύγει “για να πάει στο πόλεμο”. Νομίζουμε ότι ο πραγματικός πόλεμος για τον ίδιο μόλις τώρα αρχίζει. Και οι μάχες που έδωσε στο πεδίο της οικονομίας δεν μπορούμε να πούμε ότι μας αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τι μπορούμε να περιμένουμε από το νέο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Όσο ήταν ΥΕΘΑ ο κ.Βενιζέλος έλεγε ότι η οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά.Μόλις τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών …το ξέχασε κι έγινε πιστός συνοδοιπόρος των όποιων εντολών και απαιτήσεων έρχονταν απ΄ έξω.

Στην αδιάφορη προεκλογική περίοδο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είπε πολλά.Κρατάμε την υπόσχεση ότι “πρέπει να ξαναβρούμε τη ψυχή μας”,ελπίζοντας ότι από σήμερα δεν θα το ξεχάσει κι αυτό.