«Φουλ» για κούρεμα μας πάνε όλοι στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της έως το τέλος του Μαΐου, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg με άρθρο του κ. Μάθιου Λυν – με τίτλο: «Το ‘κούρεμα’ για τους κατόχους ομολόγων της Ελλάδας έχει ήδη καθυστερήσει» .

   

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει μία μείωση της αξίας του χρέους της κατά 50% και να επιβάλει την αναστολή πληρωμής τόκων για μία τριετία στο χρέος που θα απομείνει μετά την αναδιάρθρωση, ενώ θα μπορούσαν να προσφερθούν στους κατόχους των ομολόγων περαιτέρω πληρωμές σε συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη, ώστε να παίρνουν περισσότερα από τα χρήματά τους καθώς η ελληνική οικονομία θα ανακάμπτει. 

   

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή, επειδή η κατάσταση του ελληνικού χρέους επιδεινώνεται, προσθέτοντας ότι θα είναι καλύτερο να επιβληθεί τώρα μία ζημιά 40% έως 50% στους κατόχους των ομολόγων από μία ζημιά 70% έως 80% το 2013. 

   

Ο κ. Λυν παραπέμπει σε πρόσφατη παρουσίαση μίας μελέτης 202 περιπτώσεων αναδιάρθρωσης χρέους σε 68 χώρες από το 1970, η οποία διαπίστωσε ότι «οι αναδιαρθρώσεις που συνεπάγονται μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ (μικρότερη επανάκτηση κεφαλαίου) συνδέονται με σημαντικά υψηλότερα spreads (κόστος δανεισμού) στη συνέχεια και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού από τις αγορές κεφαλαίων».