Γερμανός ΥΠΕΞ προς Αβραμόπουλο:»Καταλαβαίνουμε τι περνάτε αλλά πρέπει να πάρετε μέτρα»

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκούίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για όσα περνάνε οι Έλληνες,σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο και επεσήμανε ότι η κυρίαρχη άποψη στη Γερμανία παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

“ Βλέπουμε και σεβόμαστε τις προσπάθειες της Ελλάδας και θέλω με ρητό τρόπο να απευθύνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τί επωμίζεστε σε αυτή την φάση, γνωρίζουμε τί τραβάει πραγματικά ο απλός άνθρωπος στην Ελλάδα. Ξέρουμε τί σημαίνει αυτό, ξέρουμε τί σημαίνει για νέους ανθρώπους, που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, τί σημαίνει για μεγαλύτερους ανθρώπους στην ηλικία, όταν βλέπουν τους μισθούς τους να περικόπτονται και ξέρουμε τί σημαίνει για συνταξιούχους, για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που φοβούνται πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον τους. Είναι σημαντικό για εμάς να δώσουμε αυτό το μήνυμα και προς την Ελλάδα, μήνυμα αλληλεγγύης και να καταστήσουμε σαφές ότι γνωρίζουμε τις προσπάθειες, γνωρίζουμε το βάρος, γνωρίζουμε τί επωμίζονται οι άνθρωποι στην Ελλάδα στην παρούσα φάση. Στο δρόμο, στην πορεία των τόσο δύσκολων αλλά απόλυτα απαραίτητων μεταρρυθμίσεων”.

Ο Βεστερβέλε είπε ότι “η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επιθυμεί να μείνουμε όλοι ενωμένοι στην Ευρωζώνη. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση βρίσκεται για το λόγο αυτό αλληλέγγυος στο πλευρό της Ελλάδας. Έχουμε πολύ μεγάλη υποστήριξη εδώ διακομματικά και της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής”.

Τα καλά λόγια βέβαια σταματούν κάπου εδώ αφού ο Βεστερβέλε τόνισε ότι “οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και τα απαραίτητα προγράμματα εκσυγχρονισμού οφείλουν να υλοποιηθούν με συνέπεια και χαιρετίζω τα όσα μου παρουσίασε ο Έλληνας συνάδελφος για τη συζήτηση και τον τρόπο που εργάζεται η Κυβέρνησή του στην Ελλάδα. Συζητήσαμε για την συνάντηση που θα έχουμε και την επίσκεψη που θα γίνει του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο την Παρασκευή, προετοιμάσαμε αυτή την συνάντηση”.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι “ η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε είναι ο λαϊκισμός. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν – και εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι ένα μέρος της ευθύνης πέφτει και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που σε ένα μεγάλο βαθμό απηχούν και αντανακλούν τις απόψεις των λαών – ώστε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον μέσα από το οποίο θα ξεπηδήσουν πολιτικές ευρωπαϊκής ενόρασης.

Οι λαοί μας επέλεξαν να είναι μαζί στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Η κοινή ευρωπαϊκή πορεία μας ενώνει και μας δεσμεύει όλους. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν εκτιμάται μονάχα με οικονομικούς όρους και συναλλαγές. Είναι πάνω απ’ όλα η ίδια η πολιτική. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να προχωρήσει…

Σε λίγες εβδομάδες ο Αντώνης Σαμαράς θα ανακοινώσει το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποφασιστικότητά μας να πετύχουμε τους στόχους μας. Με ειδική φροντίδα στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις της χώρας μου, οι οποίες, όπως είπε πρωτύτερα και ο Guido, βρίσκονται στη δίνη μιας κοινωνικής κρίσης, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης, κάτι που πρέπει να απασχολεί όλους τους λαούς της Ευρώπης επιβάλλοντας την απαιτούμενη αλληλεγγύη, ακόμα και σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων…

Υπογράμμισα ταυτόχρονα στον φίλο μου Guido τη θέση της Ελλάδος, ότι η λιτότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή. Η λιτότητα χωρίς κίνητρα και ενέργειες για ανάπτυξη, χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρευστότητα στην αγορά, δεν θα οδηγήσει στην ανάκαμψη αλλά σε ακόμη μικρότερη παραγωγή και υψηλότερη ανεργία.

Πρώτα απ’ όλα μία βασική αρχή, ένας όρος είναι η ευθύνη. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εικασίες και η παραφιλολογία για τη θέση της Ελλάδος στο Ευρώ. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το δίλημμα. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το πραγματικό βάρος που της αναλογεί. Ενεργεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό της και τους εταίρους της. Είναι αναγκαίο να δούμε την ίδια υπευθυνότητα εκ μέρους όλων αυτών των ειδικών και των πολιτικών που, για διαφορετικούς λόγους, υπονομεύουν τις προσπάθειες των χωρών της Ευρωζώνης να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Δεύτερη βασική αρχή είναι η αλληλεγγύη. Με δεδομένο ότι καθένας από εμάς θα έχει αποδεχθεί και αναλάβει τις ευθύνες του, πρέπει να δράσουμε με αλληλεγγύη η οποία αποτελεί βασική αρχή και συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν είμαστε συμπτωματικοί εταίροι για τους καλούς καιρούς. Είμαστε μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, μέτοχοι του σημαντικότερου εγχειρήματος εμπέδωσης της ειρήνης, της ευημερίας και της ελευθερίας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και εάν σταθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου, θα βγούμε από αυτή την κρίση ως πιο ισχυρή Ένωση…

Τρίτον είναι η αντιμετώπιση των στερεοτύπων. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα διχαστικά και προσβλητικά στερεότυπα που δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Όποιος έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα, το έχει δει με τα ίδια του τα μάτια. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους εταίρους, τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς που έχουν πληγεί από την κρίση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «στρατηγός» Μέρκελ,οι ΕΔ σαν μηχανισμός καταστολής και οι πρόθυμοι των Αθηνών

 Το μπλόκο της Κοκκινιάς. Οι «κουκουλοφόροι» ταγματασφαλίτες σε δράση.Βίντεο


«Καρπαζιά» του Αυστριακού Καγκελάριου στον νεαρό Ρέσλερ,που ζητά έξοδο της Ελλάδας