Γεύμα Βενιζέλου με πρέσβη ΗΠΑ και ίσως πρόσκληση για Ουάσιγκτον.

Με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα θα γευματίσει πιθανότατα αύριο ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ.Σμίθ,όπως και κάθε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει πάντα ιδιαίτερο… ενδιαφέρον για την άμυνα της χώρας. Οι εξοπλιστικές ανάγκες της Ελλάδας έχουν αποδειχτεί πολλές φορές πάρα πολύ …χρήσιμες για τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες. Σε πολλές περιπτώσεις θα λέγαμε ότι οι ελληνικές παραγγελίες αποδείχτηκαν ακόμη και σωτήριες.

Είναι βέβαιο ότι και τώρα οι αμερικανοί ενδιαφέρονται. Πολλοί τους «χρεώνουν» και με την σοβαρή πιθανότητα «κουρέματος» των γαλλικών φρεγατών Fremm . Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ δεν καλοβλέπουν τη προοπτική ένταξης κι άλλων Scalp στο ελληνικό οπλοστάσιο,όμως αν τελικά το πρόγραμμα περικοπεί ή συρρικνωθεί δεν θα ευθύνονται οι αμερικανοί αλλά …η αφραγκία μας.

Αυτή την οικονομική στενότητα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν στη παρούσα φάση οι ΗΠΑ, προτείνοντας όχι πωλήσεις νέων οπλικών συστημάτων,αλλά εκσυγχρονισμούς υπαρχόντων αεροσκαφών για παράδειγμα,όπως τα F -16. Οι αμερικανοί θα συνδυάσουν τη πρόταση και με τη τύχη της ΕΑΒ.

Ενδιαφέρον υπάρχει φυσικά και για τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης Leopard,αλλά και για μια σειρά άλλων προγραμμάτων.

Μένει να δούμε αν ο Ε.Βενιζέλος θα προσκληθεί και στην Ουάσιγκτον, τον ερχόμενο Απρίλιο,όπως ακούγεται.