Γιατί ο Μπεγλίτης ανησυχεί για τον «συνδικαλισμό» στις ΕΔ.

Η βιασύνη που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ να δοθεί οριστική λύση στο θέμα που προέκυψε με την απόφαση του Αρείου Πάγου, γα το δικαίωμα συνδικαλισμού στις ΕΔ,αποκαλύπτει την έντονη ανησυχία που υπάρχει

Η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου,μπορεί επισήμως να είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα αφού ο κ.Καλαμίαδας συνταξιοδοτείται και αποχωρεί,ωστόσο έγινε αναλυτική συζήτηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανάπτυξη συνδικαλισμού στις ΕΔ.Ειδικά αυτή τη περίοδο.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ ανησυχεί όχι για τις υπάρχουσες ενώσεις εν ενεργεία αξιωματικών ,όπως ο ΣΥΣΜΕΔ ,ο οποίος μέχρι στιγμής λειτουργεί περισσότερο ως ένας οργανισμός προβληματισμού ο οποίος υποβάλει ερωτήματα και προτάσεις για θέματα που απασχολούν τη καθημερινότητα των στρατιωτικών. Ανησυχεί για τη διογκούμενη οργή που έχει προκληθεί και στους ένστολους, οι οποίοι είναι πολίτες που βιώνουν τις επιπτώσεις από τα άγρια οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι στρατιωτικοί ήταν και οι πρώτοι που γεύτηκαν αυτή την αγριότητα. Κι επιπλέον δεν έχουν κανέναν περιθώριο να εκφράσουν έστω αυτή τη δυσαρέσκεια αλλά και να εκτονώσουν την αφόρητη πίεση που νοιώθουν. Η έξοδος διαφυγής της παραίτησης και της συμπλήρωσης του εισοδήματός τους με άλλη εργασία “κόπηκε” κι αυτή.

Αυτό που ανησυχεί την ηγεσία του ΥΕΘΑ,είναι μήπως μέσα σ΄ αυτό το κλίμα προκύψουν νέες κινήσεις ,κυρίως από νέους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς ή και ΕΠΟΠ, οι οποίες θα θελήσουν να προχωρήσουν το θέμα των ενώσεων εν ενεργεία αξιωματικών σε άλλο επίπεδο πιο συνδιλακιστικό και μαχητικό.

Μια τέτοια εξέλιξη ασφαλώς και δεν θα ήταν ευχάριστη για κανένα,ακόμη και για τους ιδιους τους στρατιωτικούς. Όμως πέρα από τα μέτρα που η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ σκέφτεται να λάβει για να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη καλό θα είναι να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Να προχωρήσει σε αποφάσεις και μέτρα που θα ανακουφίσουν τους στρατιωτικούς και θα απαλύνουν το δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας που νοιώθουν ειδικά τους τελευταίους 20 μήνες.