«Η Πελοπόνννησος μοιάζει με το Ιράν».

Η ελληνοϊσραηλινή άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ 2010«,βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την Ανδραβίδα,αλλά όχι μόνο. Τα ισραηλινά επιθετικά ελικότερα Apache,κάνουν πτήσεις που ξεκινούν από τα παράλια της Κρήτης και φθάνουν στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου. Επιλέγουν να πετάνε ανάμεσα από οροσειρές,χρησιμοποιούν διαδρομές που απαιτούν πτήσεις σε χαράδρες και φαράγγια και φθάνουν σε περιοχές δύσκολα προσβάσιμες,όπου υποτίθεται ότι βρίσκονται οι πιλότοι που έχουν καταρριφθεί πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Η επιλογή αυτών των σεναρίων ,αλλά και των συγκεκριμένων περιοχών δεν είναι τυχαία. Οι ίδιοι οι ισραηλινοί παραδέχονται ότι η μορφολογία του εδάφους θυμίζει Ιράν! Το καλά ενημερωμένο για θέματα άμυνας και ασφάλειας ισραηλινό site Debkafile, αναφέρει ότι οι περιοχές της Δ.Πελοποννήσου,,μοιάζουν με τις παράκτιες περιοχές του Ιράν,ειδικά με τη περιοχή του Ορμούζ,αλλά και άλλες τοποθεσίες του Ιράν όπου βρίσκονται βασικές μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης!
Το 2008,η άσκηση «Ένδοξος Σπαρτιάτης»,που έγινε στο Αιγαίο με τη συμμετοχή 110 μαχητικών αεροσκαφών της ισραηλινής ΠΑ είχε γίνει πρώτο θέμα παγκοσμίως ακριβώς λόγο της σύνδεσης του σεναρίου με τη πιθανότητα χτυπήματος στο Ιράν. Η κυβέρνηση της ΝΔ,είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Τα δεδομένα βέβαια σήμερα είναι τελείως διαφορετικά. Η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία,ειδικά στον αμυντικό τομέα είναι κάτι παραπάνω από στενή αν και μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής. Εκτός από την άσκηση που αυτές τις ημέρες εξελίσσεται ,σχεδιάζονται πολλές ακόμη μεταξύ των ΠΑ των δύο χωρών,ενώ πριν από μερικές ημέρες ταξίαρχος των Ειδικών Δυνάμεων,παρακολούθησε& στο Ισραήλ σεμινάριο για μάχη εντός κατοικημένων περιοχών.Ο διευθυντής του ισραηλινού υπουργού Άμυνας συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη και χθες αντιπροσωπεία ισραηλινών βρέθηκε στο ΓΕΕΘΑ για να θέσει το πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών για το επόμενο έτος.