Η Πορτογαλία «τρέμει» για την Ελλάδα κι εμείς…»κουρευόμαστε»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους μιας στάσης πληρωμών στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε, όπως υποστήριξε, να τρέψει σε φυγή τους επενδυτές από το σύνολο της ευρωζώνης.

«Μια σεισμική ρωγμή άνοιξε σε ολόκληρη την ευρωζώνη τη στιγμή που εξετάστηκε η πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών» και οι θεσμικοί επενδυτές «μπορεί να εξαφανιστούν από την αγορά ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Κόστα σε συνέδριο στη Λισαβόνα.

«Παραδεχόμενοι την (πιθανότητα) μη αποπληρωμής ενός χρέους μιας κυρίαρχης χώρας, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτουν εκ νέου σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις τραπεζικές συμβάσεις, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να έχουν το κεφάλαιο (που χρειάζονται) για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο», σημείωσε.

«Το πολιτικό σύστημα δημιούργησε την αμφιβολία και πρέπει τώρα να την απαλείψει», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ο Κόστα σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ αυτής, ζητώντας ωστόσο ταυτοχρόνως να καταστούν αυστηρότεροι οι «κανόνες καταλληλότητας».

Θα πρέπει να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο «οι απείθαρχες χώρες να επωφελούνται των εγγυήσεων που θα χορηγούνται στις πιο πειθαρχημένες. Δεν αρκεί να ζητηθεί η ενίσχυση του ΕΤΧΣ, θα πρέπει επίσης να αυξηθεί το σύνολο των προληπτικών κανόνων».


Κούρεμα 50% και ο Βενιζέλος λέει για 21η Ιουλίου plus…

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ «βαρύτερες» εκείνων που προβλέπονταν, (βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου), ανακοίνωσε σήμερα ο Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ. «Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών» στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου. 



Μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο η συμφωνία ήταν στο να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εισερχόμενος σήμερα στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου συνεδριάζει το Eco/Fin, εξέφρασε προς τους εκπροσώπους του Τύπου την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή μιας βελτιωμένης εκδοχής των αποφάσεων που έλαβε η ΕΕ στις 21 Ιουλίου. 

Αυτή η τελευταία φράση του κ. Βενιζέλου για βελτιωμένη εκδοχή είναι και αυτή που επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις για ένα μεγαλύτερο κούρεμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.