Η «εξοπλιστική ατζέντα» του Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ. Οπλικά συστήματα,ΕΑΣ και ΕΑΒ

Για “ψώνια” δεν γνωρίζουμε αν θα κάνει ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει…μία. Μια ματιά “στις βιτρίνες” πάντως της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας θα τη ρίξει.

Το μόνο βέβαιο -όπως όλα δείχνουν- πρόγραμμα από το Ισραήλ, φαίνεται ότι είναι αυτό των SPICE. Η προμήθεια του συστήματος καθοδήγησης είχε συμφωνηθεί από την εποχή του Μπεγλίτη ,είχε περάσει από ΚΥΣΕΑ και λογικά δεν “στραβώνει”.

Η Ελλάδα και ειδικά η ΠΑ έχει στη λίστα ενδιαφέροντος οπλικά συστήματα από το Ισραήλ ,αλλά το πρόβλημα είναι το οικονομικό. Ποια είναι η “εξοπλιστική λίστα” ενδιαφέροντος από το Ισραήλ;

*Το AGM-142 Popeye. Έχει σχεδιαστεί για επίθεση ακριβείας εναντίον στόχων από μεγάλες αποστάσεις. Καθοδηγείται από αδρανειακό σύστημα και στην τελική φάση μέσω τηλεοπτικής εικόνας ή μέσω υπερύθρων

*Τα σύστημα καθοδήγησης SPICE το οποίο τοποθετείται στις βόμβες γενικής χρήσης που υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο (σε μορφή kit) και αυξάνει τρομακτικά τόσο την ακρίβεια προσβολής στόχων εδάφους όσο και το βεληνεκές τους (πάνω από 30 ΝΜ).Αποτέλεσμα είναι η καταστροφή στόχων από απόσταση με λιγότερες δυνάμεις.

*Το Delilah είναι ένα αέρος εδάφους-stand-off βλήμα τύπου κρουζ που επιτρέπει την προσβολή καλά κρυμμένων απειλών, καθώς και την προσβολή κινούμενων στόχων, καθιστώντας το ιδανικό για την καταστροφή των SAM .Με δραστικό βεληνεκές 250 χιλιόμετρα μπορεί να καταστρέψει στόχους τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά.. Ο πύραυλος μπορεί να εφοδιαστεί με μια ποικιλία από κεφαλές 


*Συστήματα σκόπευσης κατάδειξης (Targeting Pods) τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα αεροσκάφη F-16 να επιχειρούν με απόλυτη ακρίβεια ημέρα και νύχτα.
Τα συγκεκριμένα ατρακτίδια συνδυαζόμενα με αντίστοιχα όπλα ακριβείας που διαθέτει η Ισραηλινή ΠΑ είναι εξαιρετικός συνδυασμός.

*Συμμετοχή εταιρειών από το Ισραήλ σε πιθανές αναβαθμίσεις Α/Φ F-16 λόγω της εξειδίκευσής τους στα ηλεκτρονικά των υπόψη αεροσκαφών,επίσης θα ενδιέφεραν.

ΕΑΣ ,ΕΑΒ και Apache

Οι Ισραηλινοί φέρονται να ενδιαφέρονται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αλλά και για την ΕΑΒ.

Τέλη Αυγούστου ήρθε στη χώρα μας ο διευθυντής Εξοπλισμών του Ισραήλ, Shymaya Avieli, με ευρεία ατζέντα θεμάτων. Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για υλοποίηση προγραμμάτων συμπαραγωγής αμυντικών συστημάτων, με το Ισραήλ να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΕΑΣ και ΕΑΒ. Πολύ κοντά φαίνεται ότι βρίσκεται η συμφωνία για συμπαραγωγή οβίδων για τεθωρακισμένα οχήματα.

Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται ότι ενδιαφέρει Ελλάδα και Ισραήλ είναι η συντήρηση ελικοτέρων Apache. Η Ελλάδα έχει θέμα με την πρώτη “φουρνιά” των Apache που είχαμε προμηθευτεί ,καθώς δεν έχουν πλέον την υποστήριξη της Boeing. Οι ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να αναλάβουν τη τεχνική τους υποστήριξη.