Η υφαλοκρηπίδα προς λύση τα υπόλοιπα θέματα είναι δύσκολα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Για τη ταμπακέρα συζήτησαν και μάλιστα πολύ. Δημοσίως δεν είπαν τίποτα. Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επί δυόμιση ώρες και είναι προφανές ότι δεν κουβέντιασαν για τη κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο,αλλά για το κλίμα στο Αιγαίο.Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την απέναντι πλευρά,θέλει τις δύο χώρες να βρίσκουν λύση τουλάχιστον στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αν αυτή η λύση περιλαμβάνει την προσφυγή στη Χάγη,δεν ανακοινώθηκε.
Για τα υπόλοιπα θέματα η σταθερά «επιθετική» στάση της Τουρκίας δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αφήσει περιθώρια αισιοδοξίας για λύσεις.Γιατί για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Άγκυρας πρέπει η Αθήνα να κάνει τέτοια βήματα προς τα πίσω τα οποία θα αποτελούν άτακτη υποχώρηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται οι ήθελαν να σπάσουν κάθε ρεκόρ στις συνομιλίες, ως πρωθυπουργοί δυο χωρών. Δυο ώρες και τριανταπέντε λεπτά ήταν ο συνολικός χρόνος των μεταξύ τους συνομιλιών, προκαλώντας ανησυχία στους έλληνες κια τούρκους δημοσιογράφου για το τι συζητούνταν πίσω απο τις κλειστές πόρτες.

Στις δηλώσεις τους, προς τους κουρασμένους απο την αναμονή δημοσιογράφους , οι δυο ηγέτες τόνισαν οτι συζήτησαν για την κλιματική αλλαγή, το Κυπριακό, την υφαλοκρηπίδα όμως απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε οτι με τον τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να πάνε το θέμα της βίζας στην Ε.Ε. για να βρεθεί μια λύση.
Οσο για τα θέματα του Αιγίου δήλωσε οτι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα όμως συμφώνησε οτι τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι διμερείς επααφές.
Ο τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε οτι γίνονται βήματα βελτίωσης , όπως την επιστροφή του Ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο, οτι εκδόθηκαν ταυτότητες για 12 μητροπολίτες και στα υπόλοιπα θέματα τόνισε οτι συμφώνει σε όλα με όσα είπε ο Παπανδρέου.