Η «ζαριά» του Αβραμόπουλου στο ΥΕΘΑ.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Όσοι δεν συμπαθούν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, πολιτικά ή προσωπικά, θυμούνται πάντα το χαρακτηρισμό του Θεόδωρου Πάγκαλου προς το πρόσωπό του, όταν οι δυο τους διεκδικούσαν το Δήμο Αθηναίων: “ο κύριος τίποτα”,είχε πει ο Πάγκαλος. Λίγες μέρες αργότερα έχανε πανηγυρικά από το πρώτο κιόλας γύρο από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αισθανόταν σχεδόν βέβαιη για τη νίκη της στη κούρσα διαδοχής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ. Υποτίμησε τη παρέμβαση Αβραμόπουλου που οδήγησε τη διαδικασία στη “λαϊκή βάση” και όπως ο Πάγκαλος ,ηττήθηκε πανηγυρικά.

Τα δυο παραδείγματα αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από τη συμπάθεια ή την αντιπάθεια προς το πρόσωπο του Δ.Αβραμόπουλου,δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι είναι…παίχτης.Και στην απόφασή του να εμπλακεί στην μεταβατική κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας,παίζει πολλά,ρισκάροντας.

Μπορεί η απόφασή του να εγκαταλείψει την βουλευτική του έδρα να μην είχε τα στοιχεία “ηρωϊσμού” που τις αποδόθηκαν ,αφού εξυπηρετούσε κι άλλες σκοπιμότητες,ωστόσο και μόνο η επιμονή του να μπει στο κυβερνητικό σχήμα είναι μια πράξη που πρέπει να αξιολογηθεί.

Πολλοί βλέποντάς τον χθες βράδυ να επιθεωρεί αγέρωχος το άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΥΕΘΑ ,υπό τους ήχους εμβατηρίων χαμογέλασαν ,λέγοντας ότι “επιτέλους διάλεξε το υπουργείο που του πάει”. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα στο ΥΕΘΑ και ο κ.Αβραμόπουλος μάλλον πρέπει να το γνωρίζει.

Πρώτα απ΄ όλα καλείται να διαχειριστεί ένα παράδοξο σύστημα εξουσίας. Τρεις υπουργοί κι ένας υφυπουργός σ΄ ένα υπουργείο, είναι πάρα πολύ ,ακόμη κι αν αυτό είναι το ΥΕΘΑ.Όταν μάλιστα αυτοί προέρχονται από διαφορετικά κόμματα,τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα. Κι όταν ένας απ΄ αυτούς ,ο Γιάννης Ραγκούσης δεν δείχνει και τόσο ευτυχής για τη τοποθέτησή του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού,τότε μιλάμε μάλλον για γόρδιο δεσμό. Θα είναι καταστροφικό σ΄ αυτή τη χρονική συγκυρία η ηγετική ομάδα να αναλωθεί σε διαφωνίες και συγκρούσεις. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος.Υπάρχουν πολλά και μεγάλα προβλήματα,που απαιτούν άμεσες λύσεις.

Ο χώρος της Εθνικής Άμυνας έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα τη τελευταία δεκαετία. Κακός σχεδιασμός στις αγορές όπλων και στη συνέχεια περικοπές χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο,έχουν οδηγήσει τις ΕΔ σε πολλά αδιέξοδα. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε.

Το ηθικό του προσωπικού έχει κυριολεκτικά καταρρακωθεί,όχι μόνο από τις περικοπές που έχει υποστεί.Η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα στελέχη των ΕΔ ,ειδικά τους τελευταίους 25 μήνες,είναι αποκαρδιωτική. Παρουσιάστηκαν τουλάχιστον …ως οι προνομιούχοι της ελληνικής κοινωνίας που έπρεπε να “τιμωρηθούν” για τα “προνόμια” που δήθεν απολάμβαναν! Οι Έλληνες στρατιωτικοί στην πραγματικότητα,είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ.Και την ίδια στιγμή είναι οι μόνοι που έχουν να αντιμετωπίσουν υπαρκτή στρατιωτική απειλή και ταυτόχρονα να καλύπτουν διαρκώς τις ελλείψεις του δημόσιου τομέα σε κάθε δύσκολη στιγμή αυτής της χώρας.

Συνεπώς ο κ.Αβραμόπουλος ,οι αναπληρωτές υπουργοί και ο υφυπουργός δεν μπορούν απλά να περιμένουν να περάσει ο χρόνος μέχρι να γίνουν εκλογές. Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια.

Ο ΥΕΘΑ ,με την πρώτη ομιλία του στη τελετή παραλαβής των καθηκόντων του,έδειξε ενημερωμένος για το χώρο της Άμυνας. Ο κ.Αβραμόπουλος αποφασίζοντας να μπει σ΄ αυτή τη κυβέρνηση υψηλού ρίσκου και αναλαμβάνοντας ένα κρίσιμο υπουργείο που είναι ταυτισμένο με πολλούς κινδύνους και προβλήματα ρίχνει μια “ζαριά” παίζοντας και το πολιτικό του μέλλον.Ανεξάρτητα από το αν μας είναι ή όχι συμπαθής,ας ευχηθούμε όλοι μας να φέρει …εξάρες.Είναι το μόνο που μπορεί να μας κάνει να ελπίζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΟ ΥΕΘΑ ΚΑΙ Ο «ΓΑΛΑΖΙΟΣ» ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ


ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ.ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ.ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ


ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΥΕΘΑ.ΤΙ ΕΙΠΕ