Κι αν μιλήσει;

ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ

Με το που ολοκλήρωσε την αποχαιρετηστήρια ομιλία του στο Πεντάγωνο ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Βαγγέλης Βασιλάκος,το ερώτημα είχε τεθεί: θα τον καλέσει ο εισαγγελέας για να καταθέσει ποιοι πλούτισαν από τους εξοπλισμούς,ποιοι τον απείλησαν και ποιοι τον προέτρεπαν να τα πάρει; Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα τέτοια ερωτήματα έχουν απαντηθεί εδώ …και αιώνες ,αφήστε που δεν χρειάζεται καν να τεθούν.
Ο εισαγγελέας αποφάσισε ότι πρέπει ο κ.Βασιλάκος να κληθεί και να καταθέσει ότι γνωρίζει. Αν και στην ομιλία του ,αυτή στην οποία είπε όλα τα παραπάνω,είχε κάνει σαφές ότι «το θέμα δεν είναι να πούμε τα ονόματα των αλητήριων και παρασιτούντων» οι οποίοι σύμφωνα με όσα υποστήριξε τον απείλησαν αφού πρώτα τον προέτρεπαν να «τα πάρει». Το θέμα είναι να αλλάξουμε νοοτροπία στο θέμα των εξοπλισμών.
Δυστυχώς για το κ.Βασιλάκο το κλίμα των ημερών δεν βοηθάει για γενικές αναλύσεις οι οποίες κατά τ΄ άλλα μπορεί να είναι σωστές.Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος και θέλει ονόματα και αίμα.Κι έχει δίκιο.

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών ασχολήθηκε με πάρα πολλά εξοπλιστικά προγράμματα που δεν είχε υπογράψει ο ίδιος. Προγράμματα που αφορούσαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1990 αλλά και προγράμματα των κυβερνήσεων της ΝΔ από το 2004 και μετά. Σε πάρα πολλά απ΄ αυτά διαπίστωσε «κουσούρια». Αν αυτό οφείλεται στην κατά πολλούς υπερβολική τυπολατρία του ή αν πράγματι οι απόψεις του έχουν βάση θα φανεί. Η πραγματικότητα βέβαια μέχρι στιγμής τον δικαιώνει. Δεν υπάρχει ούτε ένα οπλικό σύστημα από αυτά που παραλάβαμε τα τελευταία χρόνια που να μην έχει πρόβλημα. Άλλα πάλι δεν τα έχουμε παραλάβει καν ,αν και θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί ήδη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις,λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο κ.Βασιλάκος ήταν κατηγορηματικός στην ομιλία του,που τελικά στάθηκε αφορμή για να κληθεί στο εισαγγελικό γραφείο και να καταθέσει για τους εξοπλισμούς: «Δεν τα πήρα»,είπε. Όπως λέει ο λαός -και πάντα ξέρει τι λέει- «ο έρωτας,ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται». Ο τρόπος ζωής του κ.Βασιλάκου και κυρίως ότι τίποτα δεν άλλαξε σ΄ αυτόν όσο καιρό υπήρξε Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών,σίγουρα δεν πρόδιδαν την ύπαρξη χρήματος.

Την εντιμότητά του δεν την αμφισβήτησε ούτε το ΠΑΣΟΚ,η κυβέρνηση του οποίου τον διατήρησε στη θέση του για πάνω από ένα χρόνο. Ο υπουργός Άμυνας δέχτηκε πολλές επιθέσεις γι΄αυτή του την επιλογή. Αντιθέτως οι ζωές πολλών άλλων που δεν κάθησαν δα και μια ζωή σε κάποια δημόσια καρέκλα άλλαξαν λες και κέρδισαν λαχείο. Κανένα από τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας δεν συγκινήθηκε να ελέγξει πως φτιάχτηκε τόσος πλούτος,τόσο γρήγορα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις «διαφημιζόταν»  διά του κυριακάτικου Τύπου. Αν κάποιοι δημοσιογράφοι τόλμησαν να θέσουν κάποιο ερώτημα ,το πιθανότερο είναι ότι θα βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμιση!
Καλώς έπραξε ο εισαγγελέας να καλέσει το κ.Βασιλάκο. Θα πει ονόματα; Μακάρι για να διαψεύσει όσους πιστεύουν ότι είναι προστατευμένοι στο απυρόβλητο της διαρκούς σιωπής. Αλλά ακόμη κι αν ο κ.Βασιλάκος δεν θελήσει να ονοματίσει αυτούς που πλούτισαν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους μάθουμε. Και δεν χρειάζεται κανένας εισαγγελέας. Το ΣΔΟΕ και οι εφορίες είναι αρκετές.