Κοντά στη «στρατηγική ψυχραιμία» και η σύνεση,το μήνυμα Αβραμόπουλου στη Τουρκία

«Σε κάθε ευκαιρία εκπέμπουμε ένα μήνυμα προς τους γείτονες: Να κυριαρχήσει η σύνεση», δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά από συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παράλληλα σε δικές του δηλώσεις ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο ελληνισμός ακόμη και από την τέφρα αναγεννάται», ευχόμενος όπως ο ελληνισμός ξεπεράσει τα προβλήματά του.

«Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, η επίλυσή του είναι και το κλειδί για να εγκαινιαστεί μια καινούρια εποχή στις σχέσεις όλων των λαών και όλων των κρατών της περιοχής», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν εκπέμπουμε επιθετικά και απειλητικά μηνύματα, είναι έξω από τη νοοτροπία και την αντίληψη μας, είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, μια πολιτισμένη χώρα, θέλουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν κάνουμε και καμία υποχώρηση πίσω από τις βασικές, σταθερές, εθνικές, κόκκινες γραμμές».

Είναι, είπε, «ένα μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από την Κύπρο, μήνυμα ασφάλειας, σιγουριάς προς τον κυπριακό λαό, αλλά και μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης προς όλες τις χώρες της περιοχής».

Ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε ότι «βιώνουμε μια ιδιαίτερη εμπειρία τώρα, ξέρουμε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά πράγματα της χώρας», διαβεβαιώνοντας ότι «θα τον βάλουμε τον τόπο στον ίσιο δρόμο, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον εθνικής συνεννόησης, συναντίληψης, σωστών επιλογών με τη σφραγίδα του Λουκά Παπαδήμου που το χειρίζεται με πολλή ευαισθησία, γνώση και κατάρτιση».

Απ’ την άλλη μεριά, πρόσθεσε, «σε ό,τι αφορά την αμυντική μας πολιτική, την οργάνωση και τη στελέχωση των εθνικών μας δυνάμεων, την ενθάρρυνση και την ενίσχυση του ηθικού και του φρονήματος, αλλά και σε οτιδήποτε αφορά στη δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας συνολικά της ελληνικής επικράτειας, ειδικότερα για την Κύπρο».

«Για μια ακόμη φορά το τονίζω, ότι αυτό δηλώνει συμβολικά και ουσιαστικά η παρουσία μου εδώ: H Κύπρος να αισθάνεται ασφαλής, η Ελλάδα της εγγυάται και την ακεραιότητά της και την ανεξαρτησία της».

Επεσήμανε ότι «μπορεί οικονομικά να έχουμε πρόβλημα, αλλά αμυντικά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα, παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή».

Από πλευράς του ο κ. Νεοφύτου, αφού αναφέρθηκε και στις σχέσεις που έχουν κτίσει Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός εδώ και χρόνια, είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και θέματα άμυνας.
«Ευχόμαστε στην Ελλάδα, στον ελληνισμό, να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, γιατί είναι συνυφασμένη η ισχυρή οικονομία με την ισχυρή άμυνα και τη διεκδικητικότητα της εξωτερικής πολιτικής», είπε
Είμαστε σίγουροι, πρόσθεσε, «πως ο ελληνισμός, ακόμα κι από την τέφρα του αναγεννάται και πως θα βρει το δρόμο της εθνικής αξιοπρέπειας και της εθνικής κυριαρχίας».
 

SigmaLive