Με πολύ αυτοπεποίθηση γύρισε ο Μπεγλίτης από το Ισραήλ.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Με μεγάλη αυτοπεποίθηση επέστρεψε από το Ισραήλ ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης. Το ταξίδι φαίνεται ότι πήγε καλύτερα απ΄ ότι προσδοκούσε κι αυτό ήταν εμφανές στις επαφές που είχε με στενούς του συνεργάτες ,αμέσως μετά την επιστροφή του.

Ο κ.Μπεγλίτης είδε τους πάντες στο Ισραήλ. Πρόεδρο,πρωθυπουργό,ΥΕΘΑ και ΥΠΕΞ και απ΄ όλους εισέπραξε το ενδιαφέρον του Τελ Αβίβ να σταθεροποιηθεί πολιτικά,διπλωματικά και στρατιωτικά ο άξονας συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν “επιχειρησιακό μνημόνιο συνεργασίας” και η χρήση του όρου “επιχειρησιακό”,αυτές τις ημέρες οπωσδήποτε έχει τη σημασία του.

Ο ΥΕΘΑ από τη πλευρά του έδειξε με τις δηλώσεις του ότι η ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική σε σχέση με το Ισραήλ, εχει απαλλαγεί οριστικά από ταμπού του παρελθόντος.Κι αυτό είναι απολύτως θετικό και ελπιδοφόρο. Από τη συμμαχία με το Ισραήλ, έχουμε πολλά να κερδίσουμε, ειδικά αν μάθουμε και να ζητάμε,αυτά που πρέπει.

Όπως και το Ισραήλ βέβαια έχει να κερδίσει πολλά και ήδη “εισπράττει”. Ο “ζωτικός χώρος” που αναζητούσε για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Πολεμική Αεροπορία του έχει δοθεί.

Η Ελλάδα είχε κάνει ένα ανάλογο άνοιγμα το 1994-95 με ΥΕΘΑ τότε τον Γεράσιμο Αρσένη ,ο οποίος είχε επισκεφτεί το Ισραήλ,την εποχή που κυβερνούσε ο αείμνηστος Γ.Ράμπιν. Μετά τη δολοφονία του, άγνωστο γιατί η Ελλάδα άφησε αυτή τη προσπάθεια προσέγγισης στη μέση και οδήγησε το Ισραήλ στην Τουρκία,με την οποία για πολλά χρόνια είχε στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Τα πράγματα ήρθαν έτσι που υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα πάει κι αυτή χαμένη.