Μια φωτογραφία 1000 λέξεις και δισεκατομμύρια ευρώ.Όλες οι δραματικές εξελίξεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι.Στη περίπτωσή μας,μιλάμε όμως με διεσεκατομμύρια αφού η υπόθεση αφορά στα παιχνίδια της κ.Μέρκελ,που προσπαθεί να επιβάλει τις γερμανικές απαιτήσεις σ΄ όλη την Ευρώπη. Στη φωτογραφία γελά σχεδόν σαρκαστικά, Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ “φοράει” το παγωμένο χαμόγελο της αμηχανίας και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι σαφές ότι …τραβάει μεγάλο ζόρι.

Όλα αυτά θα ήταν μια ωραία…παραπολιτική φωτογραφία αν δεν μας αφορούσαν άμεσα.Κι όπως βλέπετε στη φωτογραφία είμαστε εκτός …κάδρου.Συζητούν για εμάς,χωρίς εμάς. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις:

Σε δραματικό πόκερ εξελίσσεται η επιχείρηση σωτηρίας της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το πρόβλημα της Ελλάδας και τη λύση με βαθύ κούρεμα που προωθεί η Γερμανία.

Σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες συμμετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής που αναμενόταν να δώσει την τελική λύση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αποφάσεις θα παρθούν την Τετάρτη σε νέα Σύνοδο, καθώς η Μέρκελ δεν φαίνεται να έχει συμφωνήσει με τη Γαλλία για το τι τελικά πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος και πώς θα αντιμετωπιστούν οι απώλειες των ιδιωτών πιστωτών.

Η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η σύνοδος κορυφής την Κυριακή γίνεται για να προετοιμαστεί το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη στη νέα Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας πως θα εξεταστούν οι πολύπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Ωστόσο, το ρήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup στο περιοδικό Der Spiegel, o οποίος ευθαρσώς κάλεσε το Βερολίνο να μην εμποδίζει την Ευρώπη σε ταχεία δράση. 



Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών κατά την προσέλευσή τους, το καλάθι των προσδοκιών θα πρέπει να θεωρείται μικρό καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στα βασικά θέματα της Συνόδου τα οποία είναι αλληλένδετα και αποτελούν πακέτο (ανακεφαλοποίηση τραπεζών, νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, μεγαλύτερη συνεισφορά των ιδιωτών, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Πάντως, θετική εξέλιξη είναι το πλαίσιο συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, στο οποίο κατέληξαν χθες οι 27 υπουργοί Οικονομικών, μετά από δέκα ώρες συνομιλιών, ενώ οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίτευξη φιλόδοξης συνολικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Τετάρτη.

Οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη ενίσχυσης ύψους 108 δισ.ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να οχυρωθούν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά και απέναντι στους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν έως τις 14.00 ώρα Ελλάδας οπότε θα πραγματοποιηθεί το επίσημο γεύμα εργασίας, ενώ περί τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.



Δηλώσεις Παπανδρέου κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής



“Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή”, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και τη χώρα πιο δίκαιη. 

“Είμαστε περήφανος λαός που αξίζει σεβασμό”, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες από την πλευρά τους ανέλαβαν τις ευθύνες τους με μεγάλο πόνο.Η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Ως ευρωπαίοι πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά”.



Τα σενάρια και οι διαρροές

Πληθώρα είναι τα δημοσιεύματα και οι διαρροές. Χτες το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για κούρεμα 50% και συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Άλλες εκθέσεις  που επίσης διαρρέουν αναφέρουν ότι δεν φτάνει τόσο κούρεμα και ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν σε τελευταίες αναλύσεις τους ότι απαιτείται γενναιότατο κούρεμα που ίσως πρέπει να ξεπεράσει το 60%. 



Οι πηγές ισχυρίζονται οτι γίνονται προσπάθειες συμφωνίας απο όλες τις πλευρές για δραστική μείωση του χρέους και προειδοποίησαν οτι αν δεν συμφωνήσουν οι πάντες σε γενναίο κούρεμα, τότε μέσα σε λίγους μήνες θα απαιτείται κούρεμα της τάξης του 80%. 



Στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται η Ελλάδα εμφανίζεται να σύρεται πίσω από τις βουλές του γαλλογερμανικού άξονα.

Βασικές διαπραγματευτικές μας κόκκινες γραμμές, είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η παραμονή στη ζώνη του ευρώ και να μην θιγεί η ρευστότητα εντός της χώρας. 

Το βράδυ του Σαββάτου ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού και ότι τώρα πλέον είναι η ώρα της Ευρώπης. Απέφυγε όμως να αποκαλύψει τη λύση που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.





O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εισερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου συνεδρίασε το Eco/Fin, εξέφρασε προς τους εκπροσώπους του Τύπου την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή μιας βελτιωμένης εκδοχής των αποφάσεων που έλαβε η ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να υιοθετήσει αποφασιστικά μέτρα για να επιλύσει την κρίση χρέους που πλήττει τα κράτη μέλη της”, δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. «Τα κράτη μέλη, μεταξύ τους η Γαλλία και η Γερμανία και πολλά ευρωπαϊκά όργανα είναι έτοιμα να λάβουν καθοριστικής σημασίας μέτρα», είπε.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι αποφάσεις ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί και ότι τη Δευτέρα οι αγορές θα «ματώσουν» και πάλι, ενώ το ευρώ και οι χώρες της Περιφέρειας θα υποστούν νέες πιέσεις από κερδοσκόπους. 



Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει χαρακτηριστικά για το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί: “Τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι οι προηγούμενες αποφάσεις για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα είναι ανεπαρκείς. Πολύ μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα πρέπει να διαγραφεί και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες και άλλα οικονομικά ινστιτούτα θα πρέπει να δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα. Αλλά πόσο χρέος θα διαγραφεί και πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα;”