Μιάμιση ώρα τα έλεγαν Σαρκοζί-Παπανδρέου

Σε μάκρος τράβηξε η συνάντηση Σαρκοζί-Παπανδρέου στο Παρίσι. Όπως προκύπτει από ενημέρωση που ακολούθησε η συζήτηση περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει «εθνικό» ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομική πραγματικότητα αφού είμαστε στην κορυφή του «πελατολογείου» της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας.
Από το «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage F-1 ,τους πυραύλους Εξοσέτ και τις πυραυλακάτους, περάσαμε στην «αγορά του αιώνα» επί Ανδρέα Παπανδρέου με τη προμήθεια 40 Mirage 2000,φθάσαμε στη προμήθεια 96 πυραύλων Scalp με το παράλληλο εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών επί Κώστα Σημίτη και τώρα με το Γιώργο Παπανδρέου συζητάμε για τέσσερις έως έξι φρεγάτες Fremm.

Παρά τις ελπίδες που επιχειρήθηκαν να καλλιεργηθούν από τη γαλλική πλευρά, στη συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί,συζητήθηκε το θέμα,χωρίς όμως να υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη. Με λίγα λόγια αυτή  τη στιγμή η Ελλάδα δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για τις φρεγάτες. Μπορεί βέβαια να συνεχίσει να συζητά και αυτό προς το παρόν είναι αρκετό και για τους Γάλλους ,οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το πρόγραμμα των 5 δις.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει ρίξει το βάρος στη προώθηση των φρεγατών Fremm,για να ενισχύσει τα ναυπηγεία του . Είναι ενδεικτικό ότι ανάλογη πώληση στο Μαρόκο την είχε χειριστεί μόνος του,στις αρχές της θητείας του. Ο Ν.Σαρκοζί όμως ενδιαφέρεται και για την υπόθεση του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, το οποίο κατασκευάζεται από τον προσωπικό του φίλο και υποστηρικτή του στις εκλογές, Σ.Ντασσό,ιδιοκτήτη της ομόνυμης αεροναυπηγικής βιομηχανίας και ιδιοκτήτη της εφημερίδας Le Figaro.