«Μισό εκατομμύριο οι λαθρομετανάστες και το τείχος δεν θα τους σταματήσει».

Σε 470.000 εκτιμά το ΕΛΙΑΜΕΠ τον αριθμό των μη νομίμων αλλοδαπών στη χώρα, αριθμός που επιδεικνύει μεγάλη ποσοστιαία αύξηση, σε δυο μόλις χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Clandestino της ΕΕ, πριν από δυο χρόνια, οι μη νόμιμοι αλλοδαποί έφταναν σε 280.000. Μιλάμε, λοιπόν, για ποσοστιαία αύξηση 60%. 

   

Οπως σημείωσε χθες το βράδι ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Θάνος Μαρούκης, στη διάρκεια συζήτησης, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με τις εκδόσεις «ΚΡΙΤΙΚΗ», στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ», με θέμα «Μετανάστευση και Οικονομική κρίση», από τις 470.000 των μη νομίμων οι 280.000 είναι Αλβανοί και άλλοι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ασία και την Αφρική.

   

Παρουσιάζοντας στοιχεία από την έρευνα, που έχουν κάνει με την ερευνήτρια Α’ του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγήτρια κ. Αννα Τριανταφυλλίδου, για την παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων από την Ασία και την Αφρική προς και από την Ελλάδα (με μερική χρηματοδότηση από το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα), ο κ. Μαρούκης σημείωσε ότι οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν την πολιτική τους απέναντι σ’ αυτές τις χώρες. 

   

Στην πολιτική αστάθεια και τις μεγάλες ανισότητες αυτών των χωρών βρίσκει εύφορο έδαφος η διακίνηση ανθρώπων. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι οι διαδρομές, που ήδη επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Οι αλλαγές των διαδρομών θα επιφέρουν και μετατόπιση της χρηματοδότησης, από την Ελλάδα, σε κράτη που βρίσκονται βορειότερα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ανέφερε. 

   

«Η κίνηση στα νησιά δεν μειώθηκε λόγω FRONTEX» σημείωσε ο κ. Μαρούκης «αλλά λόγω αποναρκοθέτησης του Εβρου και φθηνότερων τιμών για διέλευση από εκεί.(σ.σ. 3000 ευρώ η διαδρομή μέσω Αιγαίου, 300 ευρώ από Εβρο). Οποιος αποφασίζει να περάσει, θα περάσει, εκτός κι αν πεθάνει στο δρόμο».

   

Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο φράχτη των 12,5 χλμ.: «Τι διαφορά θα σημάνει γι΄αυτούς ένα τείχος, όταν εδώ και 10 χρονια στα σύνορα Τουρκίας και Ιράν οι αρχές πυροβολούν στα τυφλά όταν αντιλαμβάνονται παρουσία μη νομίμων μεταναστών; Ποια η διαφορά για ανθρώπους που δεν πιστεύουν τους ίδιους τους συγγενείς τους, όταν τους μιλούν για την «κόλαση της Δύσης»;»