Μπεγλίτης:»Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί στο δίκαιο.Είμαστε έτοιμοι»

Δύο ώρες τα έλεγαν Μπεγλίτης-Ηλιάδης. Στις δηλώσεις τους και οι δυο επεσήμαναν το αυτονόητο δικαίωμα κάθε ελεύθερου κράτους να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ του και ο κ.Μπεγλίτης κάλεσε τη Τουρκία να συμμορφωθεί σε όσα προβλέπει το διεθνές Δίκαιο.

Ωστόσο και οι δύο ΥΕΘΑ , στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στις δημόσιες διεθνείς δεσμεύσεις μεγάλων ισχυρών χωρών και οργανισμών. Φαίνεται ότι σ΄ αυτό δίδεται μεγάλη σημασία αλλά ίσως να υπάρχει και μια ανησυχία για πιθανά πισωγυρίσματα που πάντως δεν είναι ορατά προς το παρόν.

Ο κ.Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε ισχυρό μέτωπο «αλληλεγγύης, ΕΕ,Ρωσία και ΗΠΑ» και πρόσεθεσε ότι οι απειλές οδηγούν την Τουρκία σε απομόνωση.

«H εμμονή μας στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης στις χώρες της ΕΕ στις ΗΠΑ ευρύτερα στις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, στη Ρωσία και ασφαλώς εκ μέρους των Διεθνών οργανισμών. Είναι ένα ισχυρό μέτωπο και ανάχωμα απέναντι μιας μονομερής ενέργειες και τις απειλές της Τουρκίας. Θέλω να ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θα επιδείξει την αναγκαία κοινή λογική και τον ρεαλισμό να κινηθεί στο πλαίσιο της πραγματικότητας που διαμορφώνει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή μας. Άρα λοιπόν οι οποιαδήποτε απειλές που προέρχονται από επίσημε χείλη της πολιτικής ηγεσίας ουσιαστικά οδηγούν στην απομόνωση της Τουρκίας. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες πολιτικές και διπλωματικές για την ειρήνη στην περιοχή. Αλλά είμαστε και εδώ για να επιβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα μας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας, του ευρύτερου ελληνισμού και ασφαλώς της Κυπριακής δημοκρατίας»,είπε ο κ.Μπεγλίτης

Ο Κύπριος Δ.Ηλιάδης είπε ότι ελπίζει στην παρέμβαση των διεθνών δυνάμεων.
«Εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα , στην παραμονή μέσα στα πλαίσια της υπεύθυνης και ψύχραιμης συμπεριφοράς και οι διεθνείς δυνάμεις οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί πιστεύουμε και είναι θέση μας ότι θα πρέπει να απλώσουν μια ομπρέλα προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας στην άσκηση των ειρηνικών διαδικασιών για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Η Κύπρος παραμένει στην κατεύθυνση όπως έχει αναφέρει ο αγαπητός παλιός καλός φίλος Πάνος Μπεγλίτης, ότι μαζί με την Ελλάδα είμαστε και θα διαδραματίσουμε ένα ρόλο ομαλότητας και σταθερότητας για την περιοχή στο σύνολό της. Αυτές τις ώρες εκείνο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι την  ειρήνη, την  ανάπτυξη , την πρόοδο και εμείς φιλοδοξούμε μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος η Κύπρος να είναι ένα νησί της ειρήνης , της προόδου, της συνεργασίας και του πολιτισμού»,τόνισε ο κ.Ηλιάδης.

Ο ΥΕΘΑ απατώντας σε ερώτηση για την ετοιμότητα των ΕΔ, είπε ότι πάντα είναι έτοιμες για όλα και επεσήμανε ότι δεν έχει ληφθεί κάποιο έκτακτο μέτρο.