«Ναι της Ελλάδας» για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο

Η Ελλάδα ήρε τις επιφυλάξεις της σε ό,τι αφορά την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγή από την ελληνική κυβέρνηση την οποία δεν κατονομάζουν.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προτίθενται να ανακοινώσουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά του ενεργειακού και τραπεζικού κλάδου του Ιράν στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν στις 30 Ιανουαρίου, έπειτα από την άρση των επιφυλάξεων της Ελλάδας στην επιβολή ενός πετρελαϊκού εμπάργκο», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τηλεφωνική δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ Μάικλ Μαν.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η γαλλοβρετανική πρόταση για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν εξ αιτίας του πυρηνικού προγράμματος που αναπτύσσει η Τεχεράνη, προσέκρουσε τον περασμένο μήνα στις ενστάσεις της Ελλάδας, η οποία έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το Ιράν. Αναφέρεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 η Ελλάδα κάλυψε το 14% των πετρελαϊκών αναγκών της με ιρανικό πετρέλαιο.

«Εκτοτε η Ελλάδα αποφάσισε να συμμορφωθεί με κάθε απόφαση για την επιβολή εμπάργκο που θα ελάμβανε η ΕΕ», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, επικαλούμενο χθεσινή δήλωση αξιωματούχου από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που μίλησε υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστεί.

newsit

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η κρίση με το Ιράν μας αγγίζει άμεσα.Θέμα με το πετρέλαιο που προμηθευόμαστε

Ιράν:»Δεν δίνουμε δωρεάν πετρέλαιο στην Ελλάδα»

Reuters: Η Ελλάδα περιορίζεται στο Ιράν για πετρέλαιο, λόγω φόβων χρεωκοπίας