Ο Βενιζέλος ανακάλυψε ως πρόεδρος την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το κυπριακό παράδειγμα ως προς τις έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελληνική περίπτωση και η Ελλάδα θα προχωρήσει στο θέμα αυτό με βάση το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.

   

«Στην Ελλάδα έχουμε πλήρη αίσθηση και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

   

Πρόσθεσε πως η οριοθέτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας αλλά και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και όλων των άλλων θαλασσίων ζωνών είναι πράξη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο. 

   

«Απαράβατος κανόνας και αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο πλήρης σεβασμός αλλά και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας, καλής πίστης και διάθεσης συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής», είπε ο κ. Βενιζέλος.

   

Τόνισε πως η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και ευθύνης θα κινηθεί στα θέματα αυτά, θέλοντας να διαφυλάξει τον πλούτο της, τα δικαιώματά της, αλλά να παίζει πάντα ένα ενεργό πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

   

«Όταν μιλάμε για ευρύτερη περιοχή, ευρισκόμενοι στην Κύπρο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όχι μόνο τη νοτιανατολική Ευρώπη, όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά φυσικά και την ανατολική Μεσόγειο που είναι η κοινή μας περιοχή, η γειτονία μας με τη διεθνή έννοια του όρου», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

   

Περαιτέρω είπε ότι με τον κ. Χριστόφια συζήτησε θέματα θέματα που αφορούν στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της και να υπερβεί οριστικά την κρίση.

   

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τώρα που συζητούμε για την αναγέννηση και αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την επανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανσή του, να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε τους δικούς μας σχεδιασμούς με τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα», είπε ο κ. Βενιζέλος. 

   

Εξ άλλου, τόνισε ότι το Κυπριακό είναι «για μας πάντα η πρώτη εθνική προτεραιότητα και ο καθοριστικός παράγοντας για την Ελληνική εθνική στρατηγική», που όπως είπε, «έχει συνείδηση της ιστορίας και της ευθύνης απέναντι στο έθνος και απέναντι στις επόμενες γενιές».

   

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως θεώρησε ότι πρέπει να ξεκινήσει τις διεθνείς του επαφές του από τη Λευκωσία, όχι μόνο για λόγους εθνικούς, ιστορικούς και συμβολικούς, αλλά και για λόγους βαθύτατα πολιτικούς.

   

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε μικρό καταλύτη την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, γιατί θέτει επί τάπητος, με πολύ έντονο θεσμικό τρόπο, το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από όλους όσοι έχουν ευρωπαϊκές φιλοδοξίες.

   

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική και ενσωμάτωση, αλλά αυτό προϋποθέτει σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.