Ο Νίμιτς ετοιμάζει βαλίτσες για ταξίδι σε Αθήνα και Σκόπια

Ετοιμος να επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια, ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο, αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία για τις ημερομηνίες των επαφών του, δήλωσε  ο Μάθιου Νίμιτς. Ο ίδιος είχε χωριστές συναντήσεις, τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος.

Όπως διευκρίνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, μετά το πέρας των συναντήσεών του με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, οι χωριστές αυτές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με δικό του αίτημα, με τις δυο πλευρές να παρουσιάζουν τις θέσεις των κυβερνήσεών τους για το θέμα της ονομασίας, ως έχουν αυτή την στιγμή.

«Οι συζητήσεις μας ήταν χρήσιμες και επικεντρώθηκαν στον βέλτιστο τρόπο με τον οποίον θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε ο κ. Νίμιτς, υποστήριξε ότι «η κάθε κυβέρνηση είναι ειλικρινής» και προσέθεσε ότι του δόθηκαν διαβεβαιώσεις για το ενδιαφέρον τους με σκοπό την εξεύρεση λύσης με σεβασμό στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

«Με δεδομένες αυτές τις διαβεβαιώσεις», ανακοίνωσε ο κ. Νίμιτς, «θα προβώ σε περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους δυο αντιπροσώπους, για τη διευθέτηση επίσκεψής μου στις δυο πρωτεύουσες ώστε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις». «Καθώς προχωρούμε προς τα εμπρός», συμπλήρωσε, «έχω ζητήσει από τα συμβαλλόμενα μέρη να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς τους, προωθώντας ένα θετικό κλίμα με τις πράξεις και τις δημόσιες δηλώσεις τους».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, επανέλαβε ότι «η χώρα μας στηρίζει διαχρονικά την εντολή του κ. Νίμιτς και επεδίωξε την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία, υπό τον ΟΗΕ». «Με την ευκαιρία», συνέχισε, «θέλω να τονίσω τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, όπως αυτή διατυπώθηκε με ξεκάθαρους όρους και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαδικασία με εποικοδομητικές θέσεις και το ίδιο περιμένει από την κυβέρνηση της πΓΔΜ, αλλά πρέπει να προσθέσω ότι με προκλήσεις και επιθέσεις δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα, κι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς. Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση».

Η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, σε δηλώσεις μετά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.

«Όμως, έχουμε επαναλάβει φορές μετά το Βουκουρέστι ότι η «Μακεδονία» θα λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία μόλις οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η «Μακεδονία», βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος. Αυτό θα οδηγούσε σε λήψη της σχετικής απόφασης στο ΝΑΤΟ με συναίνεση, κάτι που είναι η βάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», σημείωσε ο κ. Ρίκερ.

Ερωτηθείς εάν η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ληφθεί υπ’ όψιν από το ΝΑΤΟ, ο κ. Ρίκερ περιορίστηκε να δηλώσει: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αυτό είναι γεγονός. Το ΝΑΤΟ όμως έχει τους δικούς του κανόνες και για τη λήψη αποφάσεων απαιτείται συναίνεση».