Ο Παπουτσής στην Άγκυρα.

Δεν θα είναι εύκολη η επισκεψη του Υπουργου Προστασιας του Πολιτη Χρηστου Παπουτση ,σήμερα στην Τουρκια . Αυτο εκτιμα η κ.Αριάνα Φερεντίνου σε άρθρο γνώμης της στη τουρκικη εφημεριδα Hurriyet Daily News με τίτλο “Greek Minister to arrive in a toughened Ankara. Και εξηγει οτι αυτο οφειλεται στο οτι  η Άγκυρα φαίνεται να αλλάζει πολιτική έναντι των Βρυξελλών για το θεμα των διαβατηριων και της παρανομης μεταναστευσης.Αναφέρεται δε στην πρόσφατη συμμετοχή του  κ. Παπουτση στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
 
Ο κ. Υπουργός – λεει η κ. Φερεντινου – ζήτησε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών προκειμένου «να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης», προσθέτοντας ότι επιβάλλεται η στενή και μόνιμη συνεργασία των έξι χωρών της Μεσογείου δηλαδή της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου με την FRONTEX για τη δημιουργία ενός δικτύου διαρκών θαλάσσιων περιπολιών.
 
Η αρθρογράφος αναφέρει ότι είναι προφανές ότι πίσω από τις δηλώσεις αυτές κρύβεται η ανησυχία του κ. Παπουτσή για την έλευση λαθρομεταναστών από την Βόρειο Αφρική (Τυνησία, Αίγυπτο και Λιβύη) ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 300.000 άτομα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, σημειωνει,  πραγματοποιείται  η επίσκεψη του κ. Παπουτσή στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αταλάι. Εκτιμάται ότι η συνάντηση αυτή δεν θα είναι εύκολη διότι η Άγκυρα φαίνεται να αλλάζει πολιτική έναντι των Βρυξελλών, τονίζει η Φερεντίνου. Ενόψει της αυριανής συνάντησης σημασία έχει το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το προαναφερθέν Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να μην ασχοληθεί με την απαλλαγή θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους.  Ενδεικτική για τη στάση των Τούρκων αποτελεί η θέση του ΤΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία η απόφαση του Συμβουλίου να μην λάβει συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα «υπολείπεται των προσδοκιών» της Άγκυρας. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έμεινε μόνο στα λόγια αλλά προέβη και σε διασύνδεση του ζητήματος με τη Συμφωνία Επανεισδοχής, διαμηνύοντας ότι όσο οι προσδοκίες της δεν ικανοποιούνται η Συμφωνία Επανεισδοχής δεν πρόκειται να υπογραφεί. «Το μόνο που θέλουμε είναι ένας διάλογος με στόχο τη διασφάλιση της απαλλαγής από τη θεώρηση διαβατηρίων. Θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο με τα άλλα κράτη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου.Τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει τη στάση της έναντι των Βρυξελλών.
 
Η κ.Φερεντίνου αναφέρεται επίσης στην επιστολή που απέστειλαν 33 πρώην πρέσβεις στον κ. Παπανδρέου την περασμένη εβδομάδα καλώντας τον να μην υπογράψει καμία δεσμευτική συμφωνία με την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη για την Ελλάδα οικονομική συγκυρία και ότι δεν είναι ορθό να διεξάγονται διερευνητικές συνομιλίες υπό το καθεστώς του “casus belli” το οποίο έχει  επιβάλλει η Τουρκία. Εξάλλου η Τουρκία έχει μακρά ιστορία αθέτησης των υποσχέσεών της, τονίζουν. Υπό τις συνθήκες αυτές πραγματοποιείται αύριο η επίσκεψη του κ. Παπουτσή στην Άγκυρα, καταλήγει το άρθρο γνώμης.