Ο Σεϊχης θέλει ταξίδι -στην Ελλάδα- για δουλειές…

Η παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι»,συνοψίζει τα αποτελέσματα του ταξιδιού του ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλου στο Άμπου Ντάμπι. Άκουσε πολλά ευχάριστα αλλά η αλήθεια είναι ότι από τα λόγια μέχρι τη πράξη υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Η μέχρι στιγμής εμπειρία από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,αυτό τουλάχιστον δείχνει.

Παρόλα αυτά το κλίμα των επαφών που είχε ο Ε.Βενιζέλος με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan,ήταν εξαιρετικό. Ο Σεϊχης , ο οποίος είναι Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του εμιράτου και Ανώτατος Υποδιοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ,είχε αρχικά μία 15 λεπτη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΕΘΑ. Λίγη ώρα μετά από την ολοκλήρωσή της του τηλεφώνησε και του ζήτησε να συναντηθούν σ΄ ένα…καφέ,για να συνεχίσουν τη κουβέντα.

Η συνάντηση πράγματι έγινε στο καφέ και σε πιο χαλαρό κλίμα. Σ΄ αυτή τη δεύτερη συνάντηση ο Σεϊχης είπε στον Ε.Βενιζέλο, ότι το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα δεν περιορίζεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Θέλει να διερευνήσει κι άλλες δυνατότητες συνεργασίας και ανταποκρίθηκε θετικά στις αναφορές που έκανε ο ΥΕΘΑ για τις υπόλοιπες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

Ο Σεϊχης είπε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να επισκεφτεί αμυντικές βιομηχανίες,όπως τα ΕΑΣ. Πόσο σοβαρό είναι το ενδιαφέρον του Άμπου Ντάμπι για επενδύσεις στην ελληνική αμυντική βιομηχανία θα φανεί γρήγορα.

Παρών σ΄ όλες τις επαφές ήταν και ο Ισκαντάρ Σάφα ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η παρουσία του επιβεβαίωσε και τον σημαντικό ρόλο που έχει δίπλα στο Σεϊχη. Ο κ.Σάφα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις στη Λιβύη,αφού το μόνο πρόγραμμα που φημολογούνταν ότι θα φέρει ως ναυπηγικό έργο στον Σκαραμαγκά,ήταν ο εκσυγχρονισμός πυραυλακάτων του Καντάφι. Οι δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη τον πρόλαβαν.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ σε όλους τους τομείς, με έμφαση στον πολιτικό, στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα, στον οποίο και έχει ήδη γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη συμμετοχή της Abu Dhabi Mar στην πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ. Από τη συζήτηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο διαφάνηκαν πάρα πολύ σημαντικές προοπτικές για εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας.