Πετάμε κανονικά στο Αιγαίο,λέει ο Ε.Βενιζέλος

 Την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αλλά και στις διαδικασίες υλοποίησης των νέων σχεδιασμών, περιλαμβανόμενης της αντιπυραυλικής ασπίδας, υπογράμμισε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου. 

    «Η Ελλάδα μετέχει στο ΝΑΤΟ γιατί έτσι προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα, καθώς η τυχόν μη συμμετοχή της θα δημιουργούσε ένα βλαπτικό συσχετισμό δυνάμεων που θα εκδηλωνόταν με συγκεκριμένες αρνητικές καταστάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τη συμμετοχή της χώρας μας στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία και στο Κέρας της Αφρικής, στον αγώνα κατά της πειρατείας, διότι, όπως υπογράμμισε επιπροσθέτως, η μη συμμετοχή θα μείωνε τη διαπραγματευτική μας ισχύ σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

    

    Όπως τόνισε ο υπουργός, κατά την ίδια λογική η Ελλάδα αντιμετωπίζει και τα θέματα του νέου στρατηγικού δόγματος της αντιπυραυλικής ασπίδας και της δομής δυνάμεων. 

    Η ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγ. Βενιζέλου περιέλαβε την παρουσίαση του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ που θα υιοθετηθεί στη Λισαβόνα από τους 28 αρχηγούς κρατών της Συμμαχίας. 

    Πρόκειται για κείμενο πρωτίστως πολιτικό, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, δεδομένου ότι αντανακλά την πρόθεση της Συμμαχίας να αντιμετωπίζει τη διαχείριση κρίσεων, χρησιμοποιώντας μάλλον πολιτικά παρά στρατιωτικά μέσα. 

    

    Ο κ. Βενιζέλος απάντησε επίσης σε ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής και διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Συμπλήρωσε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα συμφωνίας της χώρας μας στην πρόταση Ερντογάν να πετούν αφοπλισμένα. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως τέτοιο θέμα. Δεν μπορείς άοπλος να απογειώνεσαι για αναγνώριση και αναχαίτιση αεροσκαφών που εισέρχονται στο FIR Αθηνών, δίχως να έχουν υποβάλλει σχέδια πτήσης», τόνισε χαρακτηριστικά. 

    Ως προς τις θεμελιώδεις ενστάσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης περί της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, που εκφράστηκαν από τον Θ. Παφίλη, την Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ) και τον Θ. Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Βενιζέλος είπε πως οι ισορροπίες ανατράπηκαν υπέρ της Τουρκίας λόγω της αποχώρησής μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ που ήταν, όπως είπε, «ηθικά, συναισθηματικά και κοινωνικά δικαιολογημένη, αλλά ήταν διεθνοπολιτικά μυωπική ως επιλογή».