Πήρε παράταση ζωής η κυβέρνηση. 155 ναι.

Με 155 ψήφους η κυβέρνηση έλαβε τελικά όπως αναμενόταν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές μόνο του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης με 143 ψήφους.

Ωστόσο, ακόμα και με αυτή την ψήφο, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βράζει και αυτή την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι το Μεσοπρόθεσμο τελικά θα έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Στην ουσία η κυβέρνηση πέρασε αυτό τον σκόπελο και τώρα έχει να αντιμετωπίσει το Μεσοπρόθεσμο και τα εσωκομματικά πυρά των βουλευτών, αλλά και την λαϊκή οργή που ξεχειλίζει μιας και στην ουσία οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα υποστούν τα βάναυσα αυτά μέτρα. 

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας το λόγο έλαβε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για ένα δημοψήφισμα που θα ενώσει τον λαό και όχι με διχαστικά διλήμματα.

Αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποσχεθεί περισσότερα χρήματα ή νέες προσλήψεις στο δημόσιο αλλά καλύτερη διαχείριση. 

Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά τόνισε πως ζήτησε να επαναδιαπραγματευτούν μαζί με την τρόικα αλλά η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε και κάλεσε εκ νέου για συναίνεση λέγοντας πως υπάρχουν δεκάδες σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα και ευρύτερες δυνατότητες συναίνεσης. 



Αναφορικά με το αίτημα του κ. Σαμαρά για εκλογές δήλωσε πως αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν η πατρίδα, ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η χώρα δεν θα χρειαζόταν κανένα μνημόνιο εάν η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει καλά τη δουλειά της. 

Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και απέρριψε κατηγορηματικά το δημοψήφισμα που προωθεί η κυβέρνηση. Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, το λόγο έλαβε ο κ. Πάγκαλος που με μία δήλωσή του προκάλεσε την προσωρινή αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν δήλωσε ότι η Δημοκρατία στη χώρα ήρθε το 1981 και όχι το 1974.

Η χθεσινή ψηφοφορία της ελληνικής Βουλής που είχε ως αποτέλεσμα την ανανέωση της εμπιστοσύνης της προς την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

   

Εκτενή ρεπορτάζ κάλυπταν τα τεκταινόμενα τόσο εντός του Κοινοβουλίου, όσο και εκτός αυτού, παραθέτοντας αποσπάσματα των ομιλιών του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και των βουλευτών, αλλά και των αντιδράσεων των «Αγανακτισμένων» πολιτών που παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Σύνταγμα και κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας αποδοκίμαζαν τους βουλευτές που έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

   

Το Ρόιτερς έγραφε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση επιβίωσε με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε και επεσήμανε πως η χθεσινή ψηφοφορία ήταν καθοριστικής σημασίας, ενώ το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν αποτέλεσε έκπληξη και πως αποδοκιμάστηκε από μερικές χιλιάδες διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν έξω από τη Βουλή για την πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.

    Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο ώστε να μπορέσει να κερδίσει νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.