Ποιος ήθελε το «στρατιωτικό νόμο»;

Στο Πεντάγωνο αναζητούν τον «εμπνευστή» της εμπλοκής στρατιωτικών δυνάμεων στην επιχείρηση καταστολής των βίαιων ταραχών που ακολούθησαν τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Κάποιος ή κάποιοι πρότειναν ακόμη και την επιβολή στρατιωτκού νόμου επικαλούμενοι το άρθρο 48 του Συντάγματος ,περί «κατάστασης πολιορκίας».

Το θέμα της πιθανής εμπλοκής στρατιωτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις καταστολής επεισοδίων είχε διαρρεύσει από τις πρώτες ώρες της κρίσης και είχε διαψευστεί σε χαλαρούς όμως τόνους. Το θέμα επανέρχεται τώρα στην επικαιρότητα με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Ρεπορτάζ χώρις σύνορα» του Στέλιου Κούλογλου,η οποία και ερευνά την δολοφονία του νεαρού Αλέξη αλλά και τα όσα ακολούθησαν.

Σ΄ αυτή την εκπομπή μιλάει και ο κ.Προκόπης Παυλόπουλος υπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη και ασφάλεια ο οποίος φέρεται να έχει επιβεβαιώσει τις σκέψεις που υπήρχαν,προσθέτοντας ότι γρήγορα αυτοί που εισηγούνταν τέτοιες λύσεις κατάλαβαν ότι τέτοιες λύσεις δεν μπορούσαν να υπάρξουν.Λέει συγκεκριμένα ο κ.Παυλόπουλος: «Ορισμένοι εισηγήθηκαν στρατιωτικό νόμο αλλά και οι ίδιοι που το πρότειναν κατέληξαν ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν».

Πηγές του Πενταγώνου χαρακτήριζαν πολύ σοβαρή την αποκάλυψη και πρόσθεταν ότι «πρέπει να διερευνηθεί και να αποκαλυφθεί ο «εισηγητής» αυτής της απαράδεκτης πρότασης».Αν και όπως προκύπτει από τη δήλωση του κ.Παυλόπουλου μπορεί η λύση του «στρατιωτικού νόμου» να είχε πάνω από ένα υποστηρικτή.

Τέσσερις άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να πουν ποιος και τι ακριβώς εισηγήθηκε εκείνη τη νύχτα:
*Ο τότε υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί στις σχετικές φήμες.
*Ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος,από τη δήλωση του οποίου προκύπτει ότι δεν έκανε αυτός την εισήγηση.
*Ο υφυπουργός του ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης.
*Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Γράψας,ο οποίος φέρεται να είχε αντιδράσει με οργή σ΄ αυτές τις «σκέψεις» κι έκανε λόγο για «ανοησίες».
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει η άποψη ,σκέψη,εισήγηση είχε στηριχτεί στο άρθρο 48 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει:

«Σε περίπτωση επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας,καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Βουλή,με απόφασή της ,που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης,θέτει σε εφαρμογή,σε ολόκληρη την Επικράτεια ή σε τμήμα της το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας…»
Φυσικά τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν υπήρχε. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε μεγάλος πανικός ο οποίος τελικά ευτυχώς δεν οδήγησε στα χειρότερα.