Προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Μετά την νίκη στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου , το κυβερνών κόμμα AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι ενισχύει τις δυνάμεις του, λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2011.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Habertürk, σε περίπτωση που οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το ΑΚP θα λάμβανε το 46.9% των ψήφων. Ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται ότι θα λάβει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που η εκλογική του δύναμη βρίσκεται στο 24.5%. Στις εκλογές του 2006 το ΑΚP είχε κερδίσει τις εκλογές με 47% και είχε κερδίσει στο Κοινοβούλιο, τις 365 έδρες από τις 550. Στις εκλογές του 2002 το ΑΚP είχε λάβει το 34% των ψήφων.
Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρα τα 8 χρόνια στην εξουσία, δεν έχει χάσει καθόλου από την πολιτική του ισχύ. Μάλιστα έχει αντιστρέψει το κλίμα καθώς περίπου πριν από ένα χρόνο ή δημοσκοπήσεις έδειχναν μια κάμψη της εκλογικής δύναμης του AKP στο 38%.
Mεγάλος χαμένος του πολιτικού κλίματος είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης που η εκλογική του δύναμη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση , βρίσκεται στο 10.4%. Το φιλοκουρδικό «Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας», προβλέπεται ότι θα μπορεί να κερδίσει το 8.4% των ψήφων.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι η εκλογική νίκη του Ερντογάν στις ερχόμενες εκλογές θεωρείται σίγουρη , η «μάχη» με την αντιπολίτευση θα δοθεί για να μην έχει την πλειοψηφία των 2/3 στις έδρες του Κοινοβουλίου, όπου τότε το ΑΚP μπορεί να κάνει όποιες αλλαγές σχεδιάζει , στο Σύνταγμα, στους νόμους και βέβαια σε όλο την κρατικό μηχανισμό.