Ραντεβού Νίμιτς με αντιπροσωπείες Ελλάδας-Σκοπίων.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στις 7:30 απόψε (ώρα Ελλάδας). Εκπρόσωπος της Γραμματείας του Οργανισμού ανακοίνωσε ότι αναμενόταν να προηγηθούν χωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους δυο αντιπροσώπους αργά χθες το βράδυ και σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

   

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η αποψινή κοινή συνάντηση θα είναι «ανεπίσημη» και θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του κ. Νίμιτς, στο Μανχάταν. Όπως αναφέρθηκε, σκοπός της συνάντησης είναι να παρέχει στα μέρη τη δυνατότητα να υποβάλλουν, προς τον πρέσβη κ. Νίμιτς, τις θέσεις των κυβερνήσεών τους σε σχέση με τις διαφορές μεταξύ τους, να εξακριβώσουν αν υπάρχουν τομείς που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία, με γενικό στόχο την επίτευξη «ταχείας επίλυσης» στο θέμα της ονομασίας.

   

Κατά την χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Μάρτιν Νεσίρκι, σε ερώτηση για το «εάν υπάρχει κάτι καινούργιο σχετικά με τη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα έκανε τον γγ να νιώθει αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας ότι μετά το πέρας της θα εκδοθεί ανακοινωθέν. 

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε την πρόσφατη τοποθέτηση του γγ των Ηνωμένων Εθνών στο Βερολίνο, χαρακτηρίζοντας το θέμα «εξαιρετικά μακροχρόνιο» και «δύσκολο» και ότι οι δύο πλευρές έχουν προσπαθήσει να το αντιμετωπίσουν με «καλή πίστη» και συνεχίζουν με τη βοήθεια του ειδικού απεσταλμένου του, Μάθιου Νίμιτς. Τέλος, επισήμανε ότι ο γγ θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί γιατί δεν είναι μόνο ένα σημαντικό διμερές πρόβλημα, αλλά επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή.