«Σοκ και δέος» από τις περικοπές στο Στρατό Ξηράς

Η συζήτηση έχει ανοίξει εδώ κι ένα χρόνο.Τώρα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και μένει να δούμε πόσο σύντομα θα περάσουμε και στη φάση της υλοποίησης. Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος,λίγες ώρες πριν εγκαινιάσει την έκθεση αμυντικού υλικού  Defensys ,έριξε τη βόμβα:οι περικοπές στο κόστος του Στρατού Ξηράς θα προσεγγίσουν το 60%! Ακόμη και η προοπτική 15ετίας που περιέγραψε,η απόφαση αποτελεί πραγματικό σοκ. Αναπόφευκτο όμως.

Ο δρόμος για τόσο μεγάλες περικοπές είναι ένας: συρρίκνωση των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς στις απολύτως απαραίτητες. Που σημαίνει λουκέτο σε ένα μεγάλο αριθμό στρατοπέδων και μονάδων. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει «πολύ λίπος για να καεί». Οι μονάδες που χωρίς καμία πραγματική επιχειρησιακή ανάγκη άρχισαν να λειτουργούν το 2004,όταν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος,»ανέστησε» τον «από βορά κίνδυνο»,είναι δεδομένο ότι έχουν μπει ήδη στη λίστα των μονάδων που θα κλείσουν. Η Στρατιά της Λάρισας,αλλά και η Μεραρχία της Τρίπολης επίσης.

Εκατοντάδες στρατόπεδα σ΄ όλη την ενδοχώρα που λειτουργούν μόνο και μόνο για να στηρίζουν την οικονομία των τοπικών κοινωνιών θα οδηγηθούν επίσης αναγκαστικά σε κλείσιμο. Στις ακριτικές περιοχές υπάρχει σχέδιο για συνένωση μονάδων ώστε να μειωθεί το κόστος υποστήριξης. Όλα αυτά μοιραία θα οδηγήσουν σε μικρότερο στρατό και άρα και σε λιγότερους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς. Γι΄ αυτό και οι ανακοινώσεις Βενιζέλου αποτελούν «σοκ και δέους» για τους στρατιωτικούς.

Θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου γενικής ανασυγκρότησης ,μέσω του οποίου υπολογίζεται ότι το κόστος του Στρατού Ξηράς θα πέσει από τα 25 στα 10 δις; Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών θα είναι ισχυρές και μέχρι ένα βαθμό ίσως να είναι και δικαιολογημένες. Από το Πεντάγωνο απαντούν ότι σκοπεύει να αποδίδει στις τοπικές κοινωνίες τις εκτάσεις των στρατοπέδων που θα κλείνουν,για εκμετάλλευση,ώστε να αναπληρώνεται η «χασούρα». Δύσκολα θα γίνει αποδεκτός ένας τέτοιος συμβιβασμός.