Στις 17.30 τα εγκαίνια της Defensys

Μετά τη παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων,ξεκινά η «παρέλαση» ότι πιο σύγχρονου υπάρχει στην αγορά οπλικών συστημάτων.

Το απόγευμα στις 17.30 ξεκινά μία πραγματικά διεθνής έκθεση. Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος θα εγκαινιάσει την έκθεση αμυντικού υλικού  Defensys  η οποία θα διαρκέσει έως τη Κυριακή. Η Defensys, που γίνεται για πρώτη φορά,φιλοξενεί όλες τις μεγάλες εταιρείες αμυντικού υλικού. Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που τη συγκλονίζει εξακολουθεί να αποτελεί μία άκρως ενδιαφέρουσα αγορά για όλες τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες. Αμερικανικές ,ρωσικές και ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στην Defensys,παρουσιάζοντας ότι τελευταίο κυκλοφορεί στην αγορά οπλικών συστημάτων.

Οι «κόντρες» τεράστιων βιομηχανιών για μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων,έχουν ήδη καταγραφεί. Η αμερικανική Lockheed Martin η οποία έχει προμηθεύσει την ελληνική ΠΑ με 160  F-16 ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό τους αλλά και για την επιλογή νέου μαχητικού αεροσκάφους,όταν η Ελλάδα αποφασίσει να διερευνήσει την αγορά. Η εταιρεία από το Τέξας, που πορωθεί ήδη το αεροσκάφος F-35, έδωσε μία ενδεικτική τιμή η οποία φθάνει τα 60 εκατομμύρια δολάρια για το κάθε αεροσκάφος.Η Lockheed Martin  έφερε στη Θεσσαλονίκη εξομοιωτή του F-35.

Ο δεύτερος αμερικανικός κολοσσός από το Ιλινόϊς, η Boeing απάντησε άμεσα με πρόταση για το best seller  αεροσκάφος της . Το F-18 Hornet, για το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες  η Boeing εξασφάλισε παραγγελία από το αμερικανικό ναυτικό για 124 αεροπλάνα. Η τιμή του για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια. Το F-18,έχει απασχολήσει ως επιλογή το ελληνικό Πεντάγωνο άλλες δύο φορές. Τη μία στα μέσα της δεκαετίας του 80 και τη δεύτερη το 1999. Αν και είχε λάβει πολύ θετικά σχόλια από τη ΠΑ, έχασε και τις δύο φορές από το F-16. Αυτή τη φορά οι της  Boeing πιστεύουν ότι είναι σε πλεονεκτική θέση επειδή το  F-18 θα παραμείνει σε επιχειρησιακή ενέργεια τουλαχιστον έως το 2035.

Δεν υπάρχει μόνο αμερικανικός «εμφύλιος». Και οι ευρωπαίοι δίνουν τις δικές τους μάχες.Οι Γερμανοί από το 1999 περιμένουν την ευκαιρία για να πουλήσουν στην Ελλάδα από 40 έως 60 Eurofighter. Επιπλέον έχουν μπει «σφήνα» στη προσπάθεια των Ρώσων μα πουλήσουν στην Ελλάδα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης,τα BMP, Οι Γερμανοί έχουν προτείνει στην Ελλάδα τη πώληση των τεθωρακισμένων Marder, σε πολύ χαμηλότερη τιμή και με ολοκληρωμένη πρόταση για την σωτηρία της ΕΛΒΟ.
Οι Γάλλοι δεύτεροι μεγαλύτεροι προμηθευτές μετά από τους αμερικανούς,κυνηγούν το πρόγραμμα ναυπήγησης έξι φρεγατών τύπου  Fremm,ένα πρόγραμμα που μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δις! Δεν εγκαταλείπουν όμως τη προσπάθεια για το νέο μαχητικό αεροσκάφος,προτείνοντας στην Ελλάδα,το  Rafale.

 Για το ίδιο πρόγραμμα,αυτό του μαχητικού αεροσκάφους, ενδιαφέρονται και οι Σουηδοί ,οι οποίοι κατασκευάζουν το μαχητικό αεροσκάφος  Gripen,με εξαιρετικό συνδυασμό επιδόσεων και τιμής.
Όλες οι εταιρείες έχουν δηλώσει ότι κατανοούν πως αυτή τη στιγμή δεν περιμένουν τίποτα από τη Ελλάδα,λόγω της οικονομικής κρίσης. Όλοι όμως προσδοκούν στο μέλλον. Είπαμε η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές του κόσμου για τη βιομηχανία των εξοπλισμών. Φροντίζουν γι΄ αυτό και οι σύμμαχοί μας οι Τούρκοι.