Στους πέντε καλύτερους πελάτες όπλων η Ελλάδα.

Η παρουσίαση των στοιχείων της έκθεση SIPRI για τις στρατιωτικές δαπάνες είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα,όχι μόνο γιατί η παρουσίασή της έγινε από τον Έλληνα ευρωβουλευτή των Οικολόγων Μιχάλη Τρεμόπουλο,αλλά και για την ουσία των αριθμητικών στοιχείων που μας αφορούν.

«Οι εξοπλισμοί σήμερα αποτελούν και μέσο μεταφοράς πλούτου από το Νότο προς το Βορρά, καθώς ελάχιστες χώρες είναι σε θέση να αναπτύσσουν δική τους στρατιωτική τεχνολογία αιχμής. Η Έκθεση του SIPRI έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη αλλά κυρίως για την Ελλάδα, η οποία ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων σε απόλυτα μεγέθη για την περίοδο 2005-2009, έστω κι αν τον τελευταίο χρόνο έχει ελαττώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες της«,υποστήριξε ο Μ.Τρεμόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για την Ελλάδα:
•οι εξοπλισμοί της τελευταίας 30ετίας αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του συνολικού μας χρέους:
«έχουμε ξοδέψει σχεδόν 100 δις
για να καταβαραθρώσουμε οικονομικά τη χώρα μας, να γιγαντώσουμε τη διαφθορά και να τρώμε τις σάρκες της χώρας μας» .

«Ο κώδικας δεοντολογίας της Ε.Ε για τις εξαγωγές όπλων, καθορίζει ως κριτήριο για τη νομιμότητα μιας αγοραπωλησίας, και την οικονομική αντοχή της αγοράστριας χώρας.

Η Ελλάδα του 2010 αποτελούσε την πιο κλασσική περίπτωση τέτοιας χώρας, όμως Γαλλία και Γερμανία της επέβαλαν εξοπλιστικές προμήθειες δισεκατομμυρίων πριν δώσουν πράσινο φως για το Μηχανισμό Στήριξης. Παρόλα αυτά, σε ερώτησή μου στο ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν απάντησε ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας ΔΕΝ προστατεύει χώρες μέλη (και κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν έχει καν την προστασία του Πακιστάν ή της Αιθιοπίας)», υποστήριξε ο Μ.Τρεμόπουλος.