«Στρατηγικό λάθος μας ότι δεν επαναπροσδιορίσαμε νωρίτερα τη σχέση με το Ισραήλ».

Μέγα στρατηγικό λάθος χαρακτήρισε ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης, τη πολύχρονη καθυστέρηση του “επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα με το Ισραήλ”.

Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την εξωτερική και αμυντική πολιτική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο Π.Μπεγλίτης επεσήμανε “η Ελλάδα και η Κυβέρνησή της θα υπερασπιστούν με όλους τους δυνατούς τρόπους τα δικαιώματα της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο η Τουρκία να αμφισβητεί με οποιοδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Διευκρίνισε, ότι η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει την ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Τουρκία. «Θέλουμε κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό με τη στάση της Τουρκίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ζητώντας ευρύτερες συναινέσεις στο εσωτερικό της χώρας για να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται για το λόγο αυτό σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζει παράλληλα τη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, με αφορμή και την πρόσφατη εκεί επίσκεψή του, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε πώς η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι σχέσεις της Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζονται και πως γνώμονας ήταν και παραμένει το συμφέρον της χώρας μας.

Ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ήταν μεγάλο στρατηγικό λάθος για τη χώρα η μακρόχρονη καθυστέρηση στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της στη ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα με το Ισραήλ, καλώντας παράλληλα όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και όχι μόνο την Αριστερά να επιδείξουν ρεαλισμό και να αναλογιστούν το εξαιρετικά σύνθετο και συγκρουσιακό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι που εξελίσσεται και έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουν οι συνθήκες, αλλά και οι συμμαχίες με πρωτοφανή ταχύτητα.

Ειδικά για το Παλαιστινιακό, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό και η δημιουργία ενός ελεύθερου, βιώσιμου και δημοκρατικού κράτους που θα διαβιεί στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα και θα συμβιώνει την ίδια στιγμή ειρηνικά με το Ισραήλ, αλλά δεν θα προέλθει, όπως είπε, μέσα από μονομερείς ενέργειες.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ούτε σ’ αυτό το ζήτημα στην Τουρκία να μονοπωλήσει το ρόλο στην περιοχή, ενώ παράλληλα καταδίκασε την πρακτική των εποικισμών και τα καθεστώτα στη ευρύτερη περιοχή που δολοφονούν πολίτες, όπως είπε, καθώς και τις ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις που επιθυμούν την εξαφάνιση του Ισραήλ.

Με αφορμή, τέλος, τις αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης, σχετικά με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε με το Ισραήλ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πώς ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η συλλογή υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου το κείμενο της συμφωνίας να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της σταθερότητας στην περιοχή η ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο κ. Μπεγλίτης, προσθέτοντας πως ειδικά για το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών στόχος της ελληνικής πλευράς με τη συνεργασία με το Ισραήλ είναι η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.