Ταξίδι Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ.Με τι μπορεί να επιστρέψει;Σίγουρα με Abrams και βλέπουμε…

Θα φέρει “δώρα” από τις ΗΠΑ και το “θείο-Σαμ” ο ΥΕΘΑ;

Το ρεπορτάζ του Onalert για τις “πιέσεις” που κάποιοι επιχειρούν να ασκήσουν στο ΥΕΘΑ εν όψει και του ταξιδιού Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ,προκάλεσε αντιδράσεις και “άνοιξε στόματα”,που κάτι έχουν να πουν.

Τι προκύπτει απ΄ αυτά;

Ότι οι επαφές που θα έχει ο Αβραμόπουλος στις ΗΠΑ θα έχουν να κάνουν και με τον εξοπλισμό των ΕΔ,όχι όμως απαραίτητα όπως το φαντάζονται κάποιοι εδώ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αποδοχή της αμερικανικής πρότασης για τη “παραχώρηση” 400 αρμάτων μάχης Abrams M1A1.Μένει να ρυθμιστεί το θέμα του κόστους μεταφοράς ,αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Μπορεί να υπάρξει κι άλλη “προσφορά” μεταχειρισμένου υλικού για τις ΕΔ; Ενδέχεται να υπάρξει νέα “προσφορά” για μεταχειρισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P 3 Orion,κάτι που θα ικανοποιήσει την Lockheed Martin, η οποία κυρίως θέλει να “κερδίσει” το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F 16.Η πρόταση των 700 εκατομμυρίων είναι απαγορευτική αυτή τη περίοδο για την Ελλάδα και όσο κι αν προσπαθούν να “δέσουν” τη προσφορά με τη τύχη της ΕΑΒ, τα νούμερα δεν βγαίνουν.

“Ότι πάρουμε δωρεάν καλό θα είναι”,είναι η κυριαρχούσα άποψη στο ΥΕΘΑ.

Η τύχη της ΕΑΒ ,των ΕΑΣ αλλά και της ΕΛΒΟ,είναι ψηλά στην ατζέντα του Αβραμόπουλου αλλά όχι με τη λογική “να σας δώσουμε δις σε παραγγελίες για να τις σώσετε”. Η συνταγή αυτή απέτυχε παταγωδώς στα ναυπηγεία και η επανάληψή της μόνο κόστος θα έχει.

Βέβαια το “εξοπλιστικό” περιεχόμενο της ατζέντας Αβραμόπουλου, μπορεί να αποδειχτεί το πιο “αδύναμο” . Με τις ανοιχτές πληγές Συρίας και Ιράν και με άγνωστη ακόμη “θεραπεία” -διπλωματία ή χρήση στρατιωτικής βίας- οι “παροχές” της Ελλάδας μέσω Σούδας -κι όχι μόνο- μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμες για τους Αμερικανούς και αυτές είναι που τους ενδιαφέρουν να συζητήσουν.Όχι ότι δεν τις έχουν περίπου δεδομένες.Το ερώτημα είναι αν ο ΥΕΘΑ και η κυβέρνηση -αυτή και η επόμενη- είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν σοβαρά για να κερδίσουμε κάτι.