Τελικά μήπως να μάθουμε -με νούμερα- πόσο μας επιβάρυναν οι εξοπλισμοί;

  Το ανάθεμα που ρίχνουμε όλοι μας για το μαύρο οικονομικό μας χάλι,στους εξοπλισμούς,πρέπει να έχει ένα μέτρο. Δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο και εύκολο άλλοθι όλων των κυβερνήσεων ο εξοπλισμός της χώρας. Άλλοθι που τελικά επέτρεψε να γίνονται μεγάλα…πάρτυ δισεκατομμυρίων  σ΄ άλους τομείς . Καιρός λοιπόν να μας πουν με αριθμούς πόσο μας επιβάρυναν οι εξοπλισμοί. Με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία.

Το Onalert, έχει υποστηρίξει ότι από το 1996,όταν η κυβέρνηση Σημίτη έδωσε το πράσινο φως για το πιο αλόγιστο εξοπλιστικό πρόγραμμα, έχουν δαπανηθεί -σπαταληθεί αν προτιμάτε- 14 δις ευρώ. Πολλά λεφτά που σίγουρα αν δούμε τις μαύρες τρύπες στο οπλοστάσιό μας, είναι βέβαιο ότι δεν έπιασαν τόπο. Ακόμη κι έτσι όμως το νούμερο αυτό δείχνει ότι οι εξοπλισμοί δεν ήταν ο βασικός λόγος που πάμε για «φαλιμέντο».

Ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στην  κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε στις δαπάνες για τους εξοπλισμούς: 

«Ακόμα και ανεξάρτητα από το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν, παρά τις προσκλήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για ισόρροπη μείωση των αμυντικών εξοπλισμών, εμείς προχωρούμε αυτόνομα ακόμα και έξω από το μνημόνιο και το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών της χώρας με βάση τα εθνικά συμφέροντα, με βάση τους νέους επιχειρησιακούς στόχους που θέτουμε για τις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική άμυνα της χώρας στον 21ο αιώνα. 

    Θα έλεγα μάλιστα με μια δόση υπερβολής ότι θα έπρεπε – ακόμη κι αν δεν υπήρχε – να ανακαλύψουμε το μνημόνιο για να βάλουμε σε μια τάξη, σε ένα νοικοκύρεμα τις αμυντικές δαπάνες, που γνωρίζουμε όλοι μας πόσο επιβάρυναν την ελληνική οικονομία τα τελευταία 40 χρόνια».  

Καλό θα ήταν να μαθαίναμε πόσο είναι αυτή η επιβάρυνση,για να μπορέσουμε να τη συγκρίνουμε και με άλλες επιβαρύνσεις για τις οποίες περιέργως δεν γίνεται τόσος λόγος.

Δυστυχώς είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι οι εξοπλισμοί των ελληνικών ΕΔ ,μπορούν να διαχωριστούν από τις προθέσεις της Άγκυρας . Το τερατώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας του κ.Ερντογάν, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την εξοπλιστική φρενίτιδα της Άγκυρας,αλλά από την άλλη δεν μποπρούμε και δεν πρέπει να κηρύξουμε παύση …εξοπλισμών. Τουλάχιστον πριν κηρύξουμε -αν κηρύξουμε ποτέ- παύση πληρωμών.