Τι απάντησε το ΥΠΕΞ σε ερώτηση για το καθορισμό της ΑΟΖ

“Θα ανακηρύξουμε ΑΟΖ,στον κατάλληλο χρόνο”,υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ Σταύρος Δήμας σε απάντησή στη Βουλή. Πότε…θα σημάνει αυτή η ώρα δεν διευκρινίζεται για άλλη μία φορά και αυτό είναι ανησυχητικό.

Αφορμή για τη συζήτηση περί ΑΟΖ έδωσε ερώτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι.Μανιάτης υποστήριξε από τη πλευρά του ότι  “σημαντικό βήμα στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αποτελεί ο νόμος 4001/2011 για την έρευνα υδρογονανθράκων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και έγγραφο του αρμοδίου υφυπουργού Ιωάννη Μανιάτη το οποίο αναφέρεται στις έρευνες νοτίως της Κρήτης.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Στρατάκη με την οποία είχε καλέσει την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή αν θα ανακηρυχθεί η ΑΟΖ νότια της Κρήτης για να διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

   

Όπως ειδικότερα επισημαίνει ο κ. Μανιάτης, στην παράγραφο 1 του άρθρου 156 του Ν. 4001/2011 αναφέρεται ότι: «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ΄ης κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης». 

   

Καλά όλα αυτά ,αλλά στο ερώτημα γιατί δεν ορίζουμε ΑΟΖ,κανείς δεν απαντά ευθέως