Τι ειπώθηκε στην αίθουσα ΚΥΣΕΑ.Τι ρώτησε ο Τσίπρας,ποιες απαντήσεις έδωσαν οι Αρχηγοί

Ποια ήταν η εντύπωση των στρατιωτικών που κλήθηκαν να ενημερώσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ας μη γελιόμαστε η χθεσινή ενημέρωση είχε ένα ενδιαφέρον όχι επειδή είχαν απεναντί τους ένα κόμμα της Αριστεράς,αλλά κυρίως επειδή αυτό το κόμμα είναι πια αξιωματική αντιπολίτευση ,όπως τόνισε και ο ΥΕΘΑ.

Σε γενικές γραμμές μιλώντας με αξιωματικούς που βρέθηκαν στην αίθουσα ΚΥΣΕΑ κατά τη δίωρη ενημέρωση πληροφορηθήκαμε τα εξής:

•Ήταν σαφές ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις για τα θέματα της Άμυνας,αλλά αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο.

•Θετικό ήταν ότι όλοι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ήταν πολύ πρόθυμοι στο να ακούσουν τις εξηγήσεις που του δόθηκαν για μια σειρά θεμάτων που ρώτησαν.

•Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν αυτό της θητείας. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να μάθει γιατί η στρατιωτική ηγεσία ζητά την άυξηση της θητείας.Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ εξήγησαν ότι υπάρχει πρόβλημα για να καλυφθεί η οροφή δυνάμεων και από το ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το ερώτημα αν αυτό μπορεί να γίνει με την αναδιοργάνωση των ΕΔ.Η απάντηση ήταν αρνητική και το θέμα παραμένει ανοιχτό.

•Ο Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος όταν η συζήτηση ήρθε στο θέμα της συντήρησης των οπλικών μας συστημάτων και τέθηκε το θέμα των άθλιων συμβάσεων που είχαν υπογραφεί κατά τη διάρκεια των αγορών.Συμβάσεις που δεν προέβλεπαν συμφωνίες υποστήριξης των συστημάτων.Η “δικαίωση” είχε να κάνει με την άποψη που εξέφρασε ότι “εμείς τα λέγαμε από τότε”.

•Πολλοί καταλογίζουν στον Τσίπρα το λάθος να μιλήσει για “χαμηλές διαθεσιμότητες” κάτι που φαίνεται ότι συζητήθηκε στην ενημέρωση στην αίθουσα ΚΥΣΕΑ.

•Η δυσάρεστη έκπληξη για την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ,ήταν όταν διαπίστωσε μέσω της λεπτομερούς ενημέρωσης που έγινε ότι περιθώρια για περικοπές στις αμυντικές δαπάνες δεν υπάρχουν.